Z Piešťan do Trenčína po cyklomagistrále čoskoro skutočnosťou

  • Spravodajstvo / Región
  • 9. februára 2019, 08:00

Z Hornej Stredy sa v súčasnosti dostanete po bezpečnej cyklomagistrále až do Nového Mesta nad Váhom. Susedný región však neotáľa a Trenčiansky samosprávny kraj pripravuje výstavbu ďalšieho úseku Vážskej cyklomagistrály, ktorý spojí Nové Mesto s Trenčínom. Do ani nie deväť kilometrov vzdialených Piešťan sa dá z Hornej Stredy zatiaľ bicyklovať len po okraji autami preplnenej cesty prvej triedy.

(Autor: archív TSK)

Podľa našich informácií sa však chce pripojiť aj Trnavský samosprávny kraj a v blízkej dobe by sa malo na túto cyklomagistrálu takmer naprieč Trenčianskym krajom pripojiť aj kúpeľné mesto. Pred schválením je materiál, podľa ktorého chce Trnavská župa spojiť cyklochodníkom Hornú Stredu a piešťanskú mestskú časť Bodona.

Trenčiansky kraj plánuje na 21,2-kilometrový úsek z Nového Mesta do Trenčína získať peniaze z eurofondov. Tamojší krajskí poslanci schválili podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok vo výške 4,2 milióna eur, ako aj spolufinancovanie investície vo výške 200-tisíc eur. Informovala o tom Veronika Rezáková z kancelárie predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

Z unikátneho projektu Vážskej cyklomagistrály je zatiaľ hotový 13-kilometrový úsek Horná Streda – Nové Mesto a štvorkilometrový úsek Púchov – Nosická priehrada, oba boli vybudované z vlastného rozpočtu kraja. Rozsiahly projekt TSK má vytvoriť základnú kostru cyklistických komunikácií v kraji, na cyklomagistrálu sa budú postupne napájať ďalšie cyklistické a turistické trasy. Trenčiansky župan Jaroslav Baška predpokladá, že kraj ešte v tomto roku podá žiadosť o eurofondy aj na úsek Považská Bystrica – hranica so Žilinským samosprávnym krajom.

Z Piešťan do Vrbového máme namiesto cyklocesty len staré pokrčené koľajnice.

Cyklotrasa z Nového Mesta do Trenčína bude vedená prevažne popri Biskupickom kanáli, po obslužnej komunikácii Slovenského vodohospodárskeho podniku. Začiatok úseku je v Novom Meste, ďalej trasa prechádza po korune inundačnej hrádze. Pri Trenčianskych Bohuslaviciach prejde cez most na druhú stranu kanála. Vodnú elektráreň Opatovce obchádza obslužnou komunikáciou s odklonom od hrádze kanála.

Celá Vážska cyklomagistrála, ktorá spojí juh Trenčianskeho kraja so severom, bude po dokončení merať sto kilometrov.

Trnavský župan Jozef Viskupič prednedávnom pre Piešťanský týždeň potvrdil, že nadviazať na ňu chce na svojom území aj Trnavský samosprávny kraj. Zatiaľ je však pred schválením len úsek Piešťany – Horná Streda.

Už v minulom období sa chceli k výstavbe slovenských cyklotrás pripojiť aj Piešťany spolu s ďalšími tromi samosprávami, a to cyklochodníkom z Piešťan do Vrbového. Avšak marením ich snahy za posledné štyri roky niekdajším poslancom piešťanského mestského zastupiteľstva Petrom Veverkom a časti jeho politických partajníkov z poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany, ktorí štátne železničné orgány svojvoľne, ale hlavne podvodne zavádzali, výstavba cyklochodníka do Vrbového zamrzla na mŕtvom bode.

Dostať sa z Piešťan mimo rušných ciest popri čarovných vážskych zákutiach do Trenčína či Trnavy, v budúcnosti azda aj do Vrbového na priehradu Čerenec pri nenáročných prevýšeniach okolitej krajiny je presne to, čo by sa mohlo v budúcnosti stať pre rodinný turizmus ozajstnou atrakciou v piešťanskom regióne.

Jozef Vojčiniak/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav