Vďaka Tamajkovmu babráctvu príde mesto o 45 miest v škôlkach

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 6. februára 2019, 12:00

S rekonštrukciami dvoch materských škôl v Piešťanoch, ktoré začal v minulom roku vtedajší primátor Miloš Tamajka, je to ešte horšie, ako sa pred časom ukazovalo. Kým škôlka na Ružovej ulici má šancu, že po odstránení porúch elektroinštalácie a skolaudovaní deti opäť privíta, v prípade škôlky na Považskej ulici je už teraz jasné, že nebude deťom k dispozícii ani v budúcom školskom roku.

V Materskej škole na Považskej ulici nenájdete deti, ale ani robotníkov pracujúcich na jej rekonštrukcii. (Autor: pror)

Doslova zbabrané rekonštrukcie dvoch materských škôl začal Miloš Tamajka v lete minulého roka. „Z operačného programu Kvalita životného prostredia do Piešťan poputuje viac ako milión eur do dvoch škôlok. Cieľom projektov je zníženie energetickej náročnosti materských škôl Považská a Ružová. Vyhlasovateľom výzvy bola Slovenská inovačná a energetická agentúra. Na projekt zníženia energetickej náročnosti Materskej školy na Považskej ulici bolo schválených 662 236,93 eura. Mesto sa na realizácii projektu bude podieľať sumou 34 854,58 eura,“ ohlásila na radničnom webe vtedajšia hovorkyňa Eva Bereczová.

A ako ďalej v článku uviedla: „Na rekonštrukciu Materskej školy na Ružovej ulici mesto získalo ďalších 402 769,65 eura. V tomto prípade dôjde rovnakými stavebnými úpravami ako v prípade škôlky na Považskej k zníženiu potreby energie na vykurovanie o približne 70 percent.“

Nakoniec sa však ukazuje, že mesto síce peniaze získalo, ale realizovanie deklarovaných rekonštrukcií bolo absolútnym babráctvom a diletantstvom zo strany Tamajku a ním na riadiace posty prijatých úradníkov.

Ako na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva od nového vedenia radnice odznelo, Tamajka v rámci svojej predvolebnej kampane poslal deti do škôlky na Ružovej ulici ešte v čase, keď bola len staveniskom. Deti sa v škôlke na príkaz Tamajku ocitli 5. novembra tesne pred voľbami, ale radnica si od realizátora stavby prevzala stavenisko až o mesiac neskôr, 4. decembra, bez kolaudácie objektu.

A naviac v škôlke na Ružovej sa po nasťahovaní detí prejavili poruchy s plynom a vypadávanie elektrických ističov. Po novom roku, keď sa o situácii dozvedel nový primátor Peter Jančovič, neostávalo mu v záujme bezpečnosti personálu a detí nič iné, ako do opravenia porúch a následného skolaudovania objekt vyprázdniť a deti presunúť do škôlky na Ulici A. Dubčeka.

Petrovi Jančovičovi situáciu so skolaudovaním škôlky skomplikoval i fakt, že na konci roka 2018 sa skončila zmluva o realizovaní stavebných úkonov pre mesto Piešťany stavebným úradom vo Vrbovom. A keďže Tamajka náhradu za stavebný úrad vo Vrbovom pred voľbami, v ktorých i tak neuspel, nehľadal, Piešťany ostali bez nezávislého stavebného úradu, ktorý by realizoval stavebné konania v prospech kúpeľného mesta.

Samotné mesto Piešťany síce stavebným úradom disponuje, ale aby sa neocitlo v konflikte záujmov, samo sebe nemôže procesy stavebných konaní realizovať.

Na štvrtkovom zastupiteľstve Jančovič poslancom vysvetlil, že až na jeho osobnú intervenciu podal pomocnú ruku starosta Trebatíc Juraj Valo a procesy stavebných konaní pre mesto Piešťany prevzal trebatický spoločný stavebný úrad.

Na Ružovej ulici museli deti škôlku opustiť pre nedostatky pri rekonštrukcii.

A tak kým škôlka na Ružovej ulici má po odstránení nedostatkov na elektroinštalácii a následnom skolaudovaní šancu v najbližších týždňoch sa opäť zaradiť do prevádzky, so škôlkou na Považskej ulici to vyzerá podstatne horšie.

Tamajka ešte v lete zorganizoval na jej rekonštrukciu verejnú obchodnú súťaž. Víťazná firma aj napriek prevzatiu staveniska ani po troch týždňoch s prácami nezačala, a tak sa bývalý primátor rozhodol s ňou spoluprácu ukončiť. No i napriek nezačatiu stavebných prác je škôlka v nefunkčnom stave.

Stavebník totiž pred prevzatím stavby nariadil škôlku vypratať nielen od detí, ale aj od interiérového vybavenia. V súčasnosti sa v objekte nenachádza nábytok či súčasti interiéru, rozobraná je i kuchyňa. A tak dočasné nasťahovanie detí späť nie je možné. Nového dodávateľa sa ani po niekoľkých mesiacoch Tamajkovi nepodarilo nájsť a škôlka je oficiálne staveniskom.

A ako primátor Jančovič na zastupiteľstve prezentoval, procesy verejného obstarávania a následnej rekonštrukcie škôlky ich ukončenie odhaduje až na rok 2020. Tým však vzniká i ďalší veľký problém pre rodičov nádejných predškolákov. Štyridsaťpäť detí zo škôlky na Považskej na základe výnimky hygienikov síce minulý rok v lete nastúpilo dočasne do škôlky na Valovej ulici, tá však v nasledujúcom školskom roku stráca platnosť.

Keď najstaršie ročníky škôlku na Valovej v júni tohto roka opustia, nových zverencov v septembri nebudú môcť prijať. Ide zhruba o 45 chýbajúcich miest pre predškolákov v školskom roku 2019/2020.

To všetko len pre Tamajkovo nezmyselné naháňanie predvolebných preferencií. V minulom roku upozorňovala poslankyňa Iveta Babičová, že také masívne rekonštrukcie škôlok sa nedajú organizačne zvládnuť, a to sa, bohužiaľ, stalo realitou, na ktorú doplatia najmä rodičia predškolákov.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín