Pre chrípku zatvorili škôlku v Chtelnici

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 6. februára 2019, 14:00

Do regiónu vstupuje chrípka. Minulý týždeň všeobecní lekári pre dospelých i pediatri a dorastoví lekári zaznamenali vo svojich ambulanciách v Piešťanoch i okolí jej nástup. Chrípka sa zatiaľ viac vyskytuje u detí ako u dospelých. Neobchádza ani zdravotnícky personál. Pre epidémiu chrípky museli uzatvoriť materskú školu v Chtelnici. Tam prišlo z takmer deväťdesiat detí do škôlky len päť.

Chtelnická materská škola bola niekoľko dní uzavretá pre chrípku. © archív MŠ

„Chrípka sa v našom obvode začína množiť. Ľudia sa v ordinácii sa sťažujú na bolesti hlavy aj celého tela,“ povedal obvodný lekár Peter Ondrus, ktorého ambulancia sídli na Vrbovskej ceste v Piešťanoch. V čakárni u neho sedávajú nielen pacienti z okolia, ale aj z Trebatíc a imobilní občania z „invalidovne“. Na sídlisku Adam Trajan, kde ordinuje všeobecný lekár Mario Bertoli, zatiaľ chrípka u dospelých pacientov nastupuje s menšou razantnosťou. „Zatiaľ jej je máličko. Pacienti sa ako pri každom chrípkovom ochorení sťažujú na bolesť celého tela, kašeľ a teplotu,“ uviedol v piatok 1. februára M. Bertoli.

Vo Vrbovom však jeho kolega Boris Pontes, ktorého ambulancia sídli v zdravotnom stredisku, zaznamenal minulý piatok viac prípadov chrípky a jej podobných ochorení. „Je toho u nás trošku viac,“ skonštatoval B. Pontes.

U detí sa chrípka šíri rýchlejšie. Všeobecná lekárka pre deti a dorast Katarína Rohoňová, ktorej ambulancia sídli na Ulici A. Trajana v Piešťanoch, upozorňuje, že u jej pacientov sa začína vysoká chorobnosť. „Začína to vo väčšom rozsahu. Počet pacientov v minulom týždni stúpol, takže toto obdobie môžem nazvať predchorobím epidémie chrípky,“ skonštatovala pediatrička.

Predchorobie epidémie chrípky je tu.

Jej slová potvrdili aj vo všeobecnej ambulancii pre deti a dorast Ľuboša Černohorského na Vrbovskej ceste, ktorému chodia pacienti aj z okolitých obcí. „Už čakáme, keď to prepukne naplno aj u nás,“ povedala sestrička Zuzana Dudíková. Aj samotný personál v ambulanciách má už problémy, chrípka si nevyberá, bojujú s ňou aj zdravotníci.

V piatom kalendárnom týždni zaznamenali podľa epidemiologičky Dagmar Kollárovej z Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva v Trnave v našom kraji 9599 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných bolo 1941. „V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom zaznamenávame vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia o 27 percent a takmer dvojnásobný vzostup chorobnosti na chrípke podobné ochorenia o 93 percent,“ uviedla krajská epidemiologička. V okrese Piešťany zaznamenali lekári 1308 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných ochorení bolo 373.

Z hľadiska vekovej distribúcie bola najvyššia chorobnosť v Trnavskom kraji vo vekovej skupine 0-5-ročných, najvyšší nárast chorobnosti bol zaevidovaný vo vekových skupinách 0-5-ročných a 6-14-ročných detí. Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení bol u dvoch percent ochorení hlásený komplikovaný priebeh – najčastejšie sinusitídou (zápalom prínosových dutín). Z hľadiska stupňa intenzity výskytu je chrípka v kraji na úrovni lokálnych epidémií.

V Trnavskom kraji uzatvorili z dôvodu akútnych respiračných ochorení 24 školských zariadení (18 materských a šesť základných škôl), z toho v okrese Trnava deväť škôlok a jednu školu, v okrese Galanta dve materské a päť základných škôl, v okresoch Hlohovec, Dunajská Streda a Senica po dve škôlky a v okrese Piešťany jednu škôlku. „Pre vysokú chorobnosť uzatvorili materskú školu v Chtelnici,“ skonštatovala D. Kollárová.

Informáciu potvrdil aj starosta Chtelnice Ján Horváth: „Škôlku sme minulý týždeň uzatvorili, z takmer deväťdesiat prihlásených detí prišlo iba päť. Uvidíme, ako sa situácia upraví v aktuálnom týždni. Škôlka bude k dispozícii od pondelka 4. februára, a keď aj vtedy príde málo detí, zariadime sa podľa aktuálnej situácie.“ Ako starosta podotkol, aj na úrade mu ochoreli kolegovia: „Zdravý som ostal iba ja, ako to už býva. Kapitán musí vydržať a z lode odchádza posledný,“ žartoval.

Epidemiológovia porovnali aj stav, v akom bola chorobnosť v kraji oproti minulému roku. Vtedy v rovnakom týždni, teda v piatom, uzatvorili 29 školských zariadení.

Podľa najnovších informácií je pre chrípku v dňoch 5.-8. februára zavretá škôlka na Staničnej ulici v Piešťanoch.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel