Májovým Festivalom letectva vzdajú hold generálovi Štefánikovi

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 6. februára 2019, 09:00

Milovníci leteckej techniky a lietania sa tento rok majú na čo tešiť. Okrem toho, že sa uskutoční už 9. ročník obľúbených Medzinárodných leteckých dní SIAF na Sliači, vzniká na Slovensku tradícia nového leteckého sviatku. Ponesie názov Festival letectva a jeho dejiskom sa stane Letisko Piešťany. Podujatie sa každoročne bude niesť v duchu významného jubilea, pričom prvým ročníkom ktorý sa uskutoční v dňoch 4. a 5. mája, organizátori vzdajú hold generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. V tomto roku  totiž uplynie sto rokov od jeho úmrtia.

Podobne ako letecké dni na Sliači, aj podujatie v Piešťanoch prinesie dvojdňový atraktívny program. Organizátori okrem domácej civilnej a vojenskej techniky pozvali aj ďalšie krajiny, kde M. R. Štefánik pôsobil – Taliansko, Francúzsko i Českú republiku. Vítaní budú tak isto všetci účastníci, ktorí chcú predviesť fanúšikom letectva svoju leteckú šou. V čom bude Festival letectva, Piešťany 2019 iný ako MLD SIAF?

„SIAF už dávno prekročil hranice Slovenska a patrí medzi uznávané podujatia nielen doma, ale aj v zahraničí. Letecká základňa Sliač má charakter vojenského letiska, preto sa aj organizácia leteckých dní musí riadiť prísnymi pravidlami. Festival Letectva v Piešťanoch ponúkne ľuďom to, čo sa nedá uskutočniť na Sliači. Našou ambíciou je v budúcnosti priniesť na piešťanské letisko program v podobe večerného lietania či športových pretekov. Verím, že 4. mája 2019, keď uplynie sto rokov od úmrtia generála Štefánika, si celonárodnou pietnou spomienkou na Letisku v Piešťanoch uctíme jeho pamiatku. A že sa nám túto novovzniknutú tradíciu podarí udržať aj v nasledujúcich rokoch,“ objasňuje iniciátor myšlienky Hubert Štoksa, riaditeľ MLD SIAF a Slovenskej leteckej agentúry (SLLA).

Vďaka spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom, Spoločnosťou M. R. Štefánika, mestom Piešťany a Letiskom Piešťany môže vzniknúť úspešné a navštevované podujatie.

„Je veľmi dobrou správou pre Letisko Piešťany, že sa nám podarilo vrátiť letecké dni práve na toto miesto. Plánovaný termín má v sebe aj silnú symboliku, keďže 4. mája 2019 si pripomenieme sté výročie od úmrtia generála M. R. Štefánika,“  hovorí predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. 

TS

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav