Najobľúbenejšie mená bábätiek sú Adam a Sofia

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 4. februára 2019, 16:00

Aj keď v Piešťanoch je viac dôchodcov ako mladých ľudí, o to, aby naše mesto nevymieralo, sa v minulom roku postarali novomanželia, ktorí si naplánovali nielen sobáš, ale možno aj dieťatko. Našťastie, sobášov je viac ako rozvodov. A ak by ste hádali, aké meno dieťatka frčí u Piešťancov, u chlapcov je to biblické meno Adam a u dievčat Sofia.

Na selfie pred piešťanským evanjelickým kostolom nikdy nezabudnú dnes už manželia - Lucia Gábrisová, rodená Polakovičová, z Bratislavy a Daniel Gábris z Piešťan. © Mária Petrisková

Podľa matričných údajov sa v Piešťanoch v roku 2018 zosobášilo 191 párov. Aj pri výbere sobášov sa ukazuje, že Slovensko je kresťanská krajina, pretože svoje „áno“ si v kostoloch Piešťan povedalo a novomanželský sľub zložilo 103 párov. Pre civilný obrad sa rozhodlo 88 zamilovaných dvojíc a pre sobáš mimo oficiálnej sobášnej miestnosti osemnásť dvojíc.

Na lepšie časy zrejme zvoní aj tým, ktorí sa po nezhodách a trápení, neláske, krivdách, sklamaniach a nevere rozhodli svoje manželstvo ukončiť rozvodom. Takýchto dvojíc bolo minulý rok v Piešťanoch 65.

Ak sa pozrieme na štatistiku narodených a zomretých, zistíme, že bábätiek k 1. januáru tohto roka pribudlo 245, no matrika zaznamenala až 324 úmrtí Piešťancov.

I keď sme v pôrodnici pri fotení zaznamenali aj rýdzo slovenské meno Piešťanky – Anna, medzi dievčatami víťazí za uplynulý rok Sofia. Rodičia ich dali celkom štrnásťkrát. Na druhom mieste v obľube sa teší Michaela. Malých Mišiek tu máme desať. Na tretej priečke obľúbenosti sa umiestnila Ema (9), nasleduje Kristína (8) a na piatym najfrekventovanejším menom je Eliška (7).

U chlapcov víťazí Adam. Do modrých dupačiek obliekali minulý rok dvadsať chlapcov tohto mena. Hneď v závese bol Jakub, tých pribudlo v našom meste devätnásť. Tretie najobľúbenejšie meno je tiež podobné ako dve predchádzajúce, biblické – Samuel (14). Nasleduje Martin (13) a na piatom mieste v obľube sa teší Dominik (12).

V istej piešťanskej škole raz zazvonil telefón, zdvihla ho nová neznalá učiteľka. Z telefónu sa ozvalo: „O jednej si prídem po Mercedes.“ Ona nato: „My nie sme autosalón, ale škola.“ Aj takéto vtipné situácie sa môžu vyskytnúť, keď rodičia dajú svojmu dieťatku netradičné meno. Nie je nijako pravdepodobné, že sa to stane aj minuloročným bábätkám s netypickým menom, no určite ním zaujmú.

Podľa matrikárok v Piešťanoch sa minulý rok narodili aj bábätká, ktoré majú v rodnom liste mená inšpirované známymi svetovými firmami Armani, Rolex, Chanel či Tiffany. Je jedno, aké meno máme, dôležité je, aby sme svoj život prežili pekne a plnohodnotne. Podľa zákonov Slovenskej republiky si každý občan môže k svojmu rodnému menu ešte kedykoľvek počas života zvoliť druhé, ktoré mu zapíšu aj do občianskeho preukazu – zápis sa vykoná zdarma.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava