Robot učaroval najmä chlapcom

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 3. februára 2019, 18:00

V piešťanskej Elektrárni si prišli na svoje milovníci techniky. V stredu 23. januára sa počas Vedeckej kaviarne zoznámili so slovenským robotom Androverom 2, ktorý dokonca absolvoval testovanie Európskou vesmírnou komisiou a má ambíciu byť súčasťou simulovanej misie na Mars.

Štvorkolesového robota návštevníci obdivovali aj pri jazde. (Autor: am)

Do budovy na Staničnej ulici zavítali nadšenci techniky všetkých vekových kategórií, a to najmä zvedaví oteckovia so synmi. Prilákal ich štvorkolesový robot, ktorý môže nájsť využitie v poľnohospodárstve, vojenskej oblasti či na spomínaných vesmírnych misiách.

Nezostalo len pri pozeraní, robota uviedli do chodu pomocou teleoperátorského prístroja. Androver 2 sa síce predviedol len na malom priestore, no v exteriéri dokáže zdolávať terén a odnesie aj štyri desiatky kilogramov ťažký náklad. „Robot vie rozpoznať určité objekty, vieme ho učiť nové objekty, povedať mu, aké medzi nimi existujú vzťahy a súvislosti a vieme mu hlasovo zadávať rôzne príkazy. Tieto poznatky by mal následne využívať pri plnení úloh. Umelú inteligenciu chápeme ako predĺženú ruku človeka, má mu uľahčiť prácu,“ prezentoval Martin Smoľák zo slovenskej firmy RoboTech Vision, ktorá robota skonštruovala.

Okrem sledovania technológie si návštevníci mohli svojho robota i nakresliť, prípadne sa vyplnením kvízu zapojiť do súťaže o niekoľko cien.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín