Cenu slobody Antona Srholca zaradia medzi krajské ocenenia

  • Kraj / Spravodajstvo
  • 3. februára 2019, 14:00

Cena slobody Antona Srholca sa má stať najvyšším ocenením Trnavského samosprávneho kraja. Udeľovať ju bude jeho predseda za mimoriadny prínos k ochrane ľudských práv, k upevneniu demokracie a právneho štátu alebo za prejavy mimoriadnej občianskej statočnosti.

Medzi prvých ocenených patril aj Milan Kňažko. © archív TTSK

Vyplýva to z návrhu všeobecne záväzného nariadenia o spôsobe udeľovania verejných ocenení Trnavského samosprávneho kraja, o ktorom budú poslanci rokovať na februárovom zasadnutí. Návrh nariadenia už neráta s doterajším najvyšším ocenením, ktorým je čestné občianstvo kraja.

Ďalšími verejnými oceneniami budú Cena Trnavského samosprávneho kraja, ktorú budú udeľovať krajskí poslanci, a Cena predsedu Trnavského samosprávneho kraja. Prvé Ceny slobody Antona Srholca udelil predseda kraja Jozef Viskupič 17. novembra minulého roka v Deň boja za slobodu a demokraciu, aj keď toto ocenenie vtedy ešte nebolo zaradené do systému verejných ocenení kraja. Prvými laureátmi sa stali aktivista a spisovateľ Lajos Grendel, politický väzeň Jaroslav Žilák, aktivistka Helena Woleková a herec a tribún Novembra ‘89 Milan Kňažko. In memoriam bola udelená novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho partnerke Martine Kušnírovej.

Cena slobody A. Srholca sa má stať najvyšším ocenením Trnavského samosprávneho kraja.

Cena slobody A. Srholca je pomenovaná po kňazovi a charitatívnom pracovníkovi, ktorý celý život zasvätil Bohu a boju za pravdu a spravodlivosť. V posledných rokoch svojho života sa angažoval hlavne v oblasti pomoci ľuďom z okraja spoločnosti.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava