Rozpačité stretnutie k participatívnemu rozpočtu

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 1. februára 2019, 08:00

Stretnutie s verejnosťou k participatívnemu rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja, ktoré sa uskutočnilo v utorok 22. januára v učebni piešťanského gymnázia, vyznelo viac ako rozpačito. Rozpačitosť však nebola spôsobená organizátorom. Išlo predovšetkým o záujem či skôr nezáujem verejnosti zúčastniť sa na tomto stretnutí.

K rozdeleniu participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja sa na piešťanskom gymnáziu zišli ani nie tri desiatky ľudí. (Autor: pror)

V prvom ročníku participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) budú môcť obyvatelia kraja rozhodovať o rozdelení čiastky 250-tisíc eur na komunitné projekty v oblasti kultúry, športu, úprav verejných priestranstiev alebo v sociálnej sfére. Pre okres Piešťany je v participatívnom rozpočte TTSK na tento rok vyčlenených 28-tisíc eur.

Ako základ pre rozdeľovanie peňazí slúži verejná prezentácia, ale aj zber nápadov a diskusia o nich s verejnosťou. Pritom v Piešťanoch sa uskutočnilo v poradí tretie stretnutie ku krajskému participatívnemu rozpočtu. Predtým boli členovia občianskeho združenia Utópia na stretnutí s verejnosťou za TTSK v Skalici, Šaštíne a Senici.

Toho piešťanského sa zúčastnilo niečo do tridsať záujemcov. A ako členovia občianskeho združenia v úvode stretnutia skonštatovali, bola to pre nich v sérii týchto stretnutí zatiaľ najväčšia účasť.

I keď v rámci stretnutia padli návrhy na pomerne zaujímavé projekty, ako je napríklad revitalizácia Červenej veže, spoluúčasť na organizovaní Majstrovstiev Slovenska v ručnom kosení v Drahovciach, spoluúčasť na organizovaní Piešťanských Zlatých stúh či výstavba náučného chodníka ku kostolu v Lančári, počet prítomných na verejnej prezentácii princípy participatívneho rozpočtu úplne degeneroval.

Participatívny rozpočet vychádza z konceptu, ktorý bol prvýkrát zavedený v roku 1989 v brazílskom meste Porto Alegre. Upravená verzia sa implementuje už niekoľko rokov aj v Európe i na Slovensku.

Participatívny rozpočet je procesom dobrovoľnej, priamej a univerzálnej demokracie, v rámci ktorej môžu obyvatelia určitého miesta či oblasti (obce, mestá, samosprávne kraje), členovia komunít, združení a verejných či neverejných inštitúcií diskutovať a rozhodovať o využití časti rozpočtu, respektíve o jeho výdajovej alebo príjmovej stránke. Spolu s referendom sa považuje za vrchol priamej občianskej demokracie. Avšak ak v Piešťanskom okrese žije zhruba 63-tisíc obyvateľov, tak návrhy na projekty z participatívneho rozpočtu zhruba dvadsiatich z nich nemajú nič spoločné s pojmom najdemokratickejšie rozhodovanie o verejných prostriedkoch.

Organizátorom sa zrejme toho vyčítať veľa nedá. Propagácia prebehla naprieč všetkými regionálnymi printovými i internetovými spravodajskými kanálmi. Aj členovia OZ Utópia prišli odborne pripravení na vynikajúcej úrovni. Problém je v tom, že sa o demokratické nástroje výkonu moci zaujímame maximálne tak v diskusiách na sociálnych sieťach. Ak sme vystavení v reálnom živote zoči-voči princípom demokracie a podieľaní sa na nej, záujem nemáme.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj