Môžete zaplatiť státisíce slovenských korún

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 1. februára 2019, 10:00

Prvého januára tohto roka sme oslávili okrúhlych desať rokov od zavedenia eura. V peňaženkách nám už dekádu cinkajú euromince, ktoré nahradili dvadsaťkorunáčky či päťdesiatkorunáčky, no napriek tomu vám vraj aj dnes hrozí pokuta už v takmer historickej mene.

Predtým, ako na Vážskej vytvoríte skládku, pripravte si tisíce slovenských korún. (Autor: am)

Výstražné tabuľky v niektorých lokalitách Piešťan vás upozorňujú, že ak na niektoré z daných miest uložíte odpad, môže vám byť uložená pokuta až do výšky 200-tisíc slovenských korún. Na Ulici A. Hlinku dokonca tabuľka upozorňuje občanov, že ak v tamojšej bytovke nebývajú, za vyhodenie smetí do kontajnerov zaplatia pokutu päťtisíc korún. O tom, že v Piešťanoch platíme paušálny poplatok za vývoz smetí a nie množstevný, čiže obyvatelia môžu vyhadzovať smeti kdekoľvek na území mesta, sme informovali v predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa.

Čo však s archaickými tabuľkami? Spýtali sme sa radnice, či po desiatich rokoch neuvažuje nad výmenou týchto oznámení. „Ďakujeme za podnet, zmapujeme stanovištia, kde sa predmetné tabule nachádzajú, a danú vec budeme v dohľadnej dobe riešiť,“ uviedla Zuzana Jakubisová z oddelenia životného prostredia.

Samozrejme, podľa mestskej legislatívy môžete dostať pokutu štandardne v eurách. Ak budete konať v rozpore so všeobecne záväzným nariadením (VZN) o odpadoch, za priestupok môžete zaplatiť až 1500 eur. Mestský zákon vám napríklad nariaďuje, že odpad musíte ukladať do nádob naň určených. Zjednodušene – do kontajnera na komunálny odpad patrí len zmesový odpad, ktorý nemôžete vytriediť do iných nádob. Ak netriedite, mestský zákon vlastne porušujete.

VZN napríklad ukladá povinnosť šetrne zaobchádzať s kontajnermi a chrániť ich pred poškodením alebo stratou. Na stanovištiach napríklad pri bytovkách je zakázané meniť zoskupenie nádob alebo ich premiestňovať. A taktiež by ste nádobu nemali odpadom znečistiť. Ak sa vám to stane, znečistenie treba odstrániť. No a napokon po vysypaní odpadu treba kontajnery uzavrieť.

Na Ulici A. Hlinku podľa starej tabuľky nemôže vyhadzovať smeti nikto cudzí.

Porušiť nariadenie môžete aj ukladaním smetí vedľa kontajnerov. V okolí zberných nádob podľa VZN totiž treba udržiavať poriadok a čistotu. Ak však dochádza k znečisťovaniu okolia z dôvodu nedostatočného počtu zberných nádob na netriedený odpad, zodpovednosť má mesto a malo by zvýšiť počet nádob alebo upraviť interval vývozu odpadu.

No a napokon pokutu za porušenia zákona o odpadoch môžete dostať aj ako právnická osoba či podnikateľ. V tomto prípade sa však už sumy pohybujú v šiestich kategóriách od 500 do 350-tisíc eur, kde ide aj o protizákonné nakladanie s nebezpečným odpadom a mnohé iné závažné nelegálne konania.

A kým platba za priestupok občana putuje do mestskej kasy, pokuta právnických osôb je príjmom Environmentálneho fondu. Dovedna však v roku 2017 vykonala Slovenská inšpekcia životného prostredia 558 kontrol v oblasti odpadového hospodárstva a neporiadnikom udelila pokuty v celkovej výške 155-tisíc eur.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela