Tamajka pustil deti do škôlky, ktorá je pre ne nebezpečná

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 31. januára 2019, 08:00

Materská škola na Ružovej ulici v Piešťanoch fungovala od začiatku novembra bez kolaudačného rozhodnutia. Ba čo viac, personál, ale aj malých škôlkarov ohrozovali výpadky elektrickej inštalácie či únik plynu. Primátor mesta Peter Jančovič podľa jeho slov potom, ako sa o situácii dozvedel, nechal škôlku okamžite uzavrieť.

Bývalý primátor Miloš Tamajka dal pokyn na umiestnenie detí do škôlky na Ružovej ulici bez kolaudačného rozhodnutia. © archív MsÚ

„O tom, že škôlka je v prevádzke a nie je skolaudovaná, som sa len náhodne dozvedel od riaditeľky materskej školy, ktorú som stretol na chodbe mestského úradu, ako sa márne snaží medzi úradníkmi problém riešiť,“ vysvetlil primátor Peter Jančovič. Následne zvolal poradu s kompetentnými zamestnancami. „Až v tej chvíli som sa dozvedel od úradníkov, že škôlka nie je po rekonštrukcii skolaudovaná, ale aj napriek tomu Miloš Tamajka osobne s vtedajším prednostom mestského úradu Eduardom Strapatým dali riaditeľke pokyn, aby do objektu na Ružovej ulici nasťahovali deti. A popritom škôlka mala problémy od úplného začiatku. Najprv to bol unikajúci plyn a teraz neustále výpadky elektriky. Zamestnanci niekoľkokrát denne musia zapínať vyhodené elektrické ističe, ktoré sa vypínajú bez zjavnej príčiny,“ opísal P. Jančovič.

Primátor tak okrem potrebných krokov k realizácii kolaudácie budovy materskej školy a odstráneniu porúch absolvoval vo štvrtok a v piatok stretnutia s rodičmi škôlkarov, ktorým situáciu osobne objasnil. Časť rodičov svojich škôlkarov bude riešiť prostredníctvom rodinných príslušníkov a zvyšok detí nájde útočisko v škôlke na Ulici A. Dubčeka, ako to bolo počas rekonštrukcie. „Aj týmto sa chcem poďakovať všetkým rodičom za ochotu a ústretovosť pomôcť riešiť vzniknutú situáciu,“ dodal primátor.

Peter Jančovič však neriešil len situáciu so spustením procesu kolaudácie, ale aj kto ju vlastne zrealizuje. Mesto stavebným úradom síce disponuje, ale úlohu stavebného úradu nemôže plniť voči stavbám, ktoré samotné mesto ako investor realizuje. Išlo by o konflikt záujmov, pri ktorom by stavebník kontroloval sám seba.

Túto úlohu riešenia administratívnych stavebných úkonov pre Piešťany riešil do minulého roka stavebný úrad Vrbové. Ten však dal mestu výpoveď. Nový primátor tak požiadal o prebratie týchto kompetencií stavebný úrad Trebatice a ten aj bude realizovať riadne skolaudovanie a uvedenie škôlky do prevádzky. „Prisľúbili nám, že si túto úlohu zaradia do ich agendy ako najväčšiu prioritu,“ vysvetlil situáciu Jančovič.

Čas, za ktorý sa deti vrátia späť do svojej škôlky, odhadnúť nevedel. „Nevieme, čo spôsobuje výpadky elektrickej energie a ani nevieme odhadnúť, ako dlho bude trvať ich odstránenie. Nevieme tiež odhadnúť, čo všetko sa ešte v procese kolaudácie ukáže a čo bude musieť dodávateľ stavby v prípade reklamácie odstrániť,“ povedal nám primátor.

Rekonštrukcia materskej školy sa začala na začiatku leta minulého roka. „Deti, ktoré v školskom roku 2018/2019 budú navštevovať Materskú školu Ružová 2, na ktorej prebiehajú rekonštrukčné práce, budú počas rekonštrukcie (do 30. septembra 2018) umiestnené v budove elokovaného pracoviska, v Materskej škole A. Dubčeka 11,“ uviedla na konci leta na oficiálnom radničnom webe vtedy hovorkyňa radnice Eva Bereczová.

Z konca septembra bol nakoniec koniec októbra a škôlka bola bez patričných povolení odovzdaná deťom do užívania na začiatku novembra tesne pred voľbami, a to len v rámci naháňania Tamajkových populistických predvolebných preferencií.

„Na rekonštrukciu Materskej školy na Ružovej ulici mesto získalo 402 769,65 eura z eurofondov. Stavebnými úpravami má dôjsť k zníženiu potreby energie na vykurovanie o približne 70 percent. Po ukončení realizácie projektu má byť škôlka ultranízkoenergetická. Nenávratný finančný príspevok tvorí až 95 percent oprávnených nákladov a mesto sa podieľa len piatimi percentami – sumou 21 198,40 eur,“ uvádzala E. Bereczová na radničnom webe ešte v časoch, keď bola hovorkyňa.

My však dodávame, že to nie je jediný problém, ktorý po Tamajkovi bude musieť súčasné vedenie radnice so škôlkou na Ružovej ulici riešiť. V zmysle naplnenia kritérií pre uchádzanie sa o peniaze z eurofondov bude musieť škôlka preukázať, že po rekonštrukcii úspora na energiách oproti obdobiu pred rekonštrukciou dosiahla úroveň až 70 percent.

Ročne platby na energiách boli v tejto škôlke 10-tisíc eur. Padnúť by však mali ročne len na sumu 3000 eur. Ešte v minulom volebnom období poslanec Martin Cifra vyjadril pochybnosti o tejto ambícii dosiahnuť úspory na takejto úrovni.

Avšak absurdne vyznieva fakt, že pri jednoduchom matematickom výpočte za absolútne ideálnych podmienok začne byť škôlka v plusových číslach pri ročnej úspore energie 70 percent až o 70 rokov. Dovtedy sa bude len dorovnávať výška súčasnej investície.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav