Rezort musí vrátiť do štátneho rozpočtu desiatky tisíc eur

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 31. januára 2019, 10:00

Rezort Piešťany dopláca na diletantské riadenie tejto oblastnej organizácie cestovného ruchu najmä zo strany jej predsedu predstavenstva Petra Tremboša. Zo štátnej dotácie musí vrátiť 48-tisíc eur ako neoprávnene vydokladované čerpanie financií určené hlavne na propagačné tlačoviny. Rezort Piešťany počítal vo svojom schválenom rozpočte pre rok 2019 so sumou 363 600 eur, a tak časť z nich nepôjde na atrakcie pre turistov, ale poputuje späť do štátnej pokladnice.

Najväčšiu položku financií, ktoré musí mesto vrátiť, je za propagačné tlačoviny. (Autor: nn)

Rezort Piešťany (Rezort) v úvode roka 2015 ovládlo prostredníctvom svojho nominanta Petra Tremboša politické zoskupenie Spoločne pre Piešťany (SpP). Už od začiatku však bolo jasné, že Tremboš je len predĺženou rukou šéfa SpP Tomáša Hudcoviča. Ten disponoval väčšinou hlasov v zastupiteľstve a od uchopenia moci v Rezorte poslanci za SpP úpravami mestského rozpočtu začali do Rezortu namiesto dovtedy troch desiatok tisíc eur nalievať stovky tisíc. Konali tak s odôvodnením, že o túto sumu dostane Rezort od štátu väčšiu dotáciu.

Do Rezortu peniaze od štátu aj prichádzali, no ich utrácanie bolo viac ako otázne. Okrem množstva propagačných tlačovín, ktoré primárne putovali do radničnej pivnice, sa v závere roka preukázali aj podivné kšefty. Rôzne prieskumy návštevnosti Piešťan od žilinskej firmy, ktoré Rezort platil, ale aj narýchlo v závere roka vyplatené zákazky. Rezort však financoval i aktivity, ktoré s turizmom nemajú nič spoločné, ako bolo napríklad začleňovanie dlhodobo nezamestnaných do pracovného procesu (sociálna inklúzia) či propagačné aktivity Hudcoviča prezentované najmä na jeho súkromnom účte na sociálnej sieti.

Na tieto podivne s turizmom nesúvisiace aktivity sme v minulom roku upozornili. Tremboš v zastupiteľstve od poslancov pravidelne dostával otázky, že keď už ide toľko mestských finančných prostriedkov do Rezortu, aby im objasnil, aké aktivity z nich ide organizovať. Namiesto odpovedí sa však ten, kto položil otázku, vždy stal terčom nevyberavých slovných útokov poslancov z klubu SpP. Označili ho i nálepkou ničiteľ piešťanského turizmu.

Nakoniec sa však stalo to, čoho sa viacerí poslanci obávali, a Rezort nedokázal takmer 400-tisícový rozpočet v roku 2018 regulárnym spôsobom utratiť. Z členských príspevkov v minulom roku disponoval sumou 235 915 eur a mestský kontrolór vo svojej správe pri ich utrácaní konštatoval porušenia viacerých zákonov. Od štátu Rezort získal pre rok 2018 dotáciu 156 200 eur a z nej musí štátu vrátiť 48-tisíc eur.

Pre rok 2019 má Rezort naplánované minúť 363 600 eur, v tejto sume je však započítaná dotácia od štátu 206-tisíc. V návrhu rozpočtu už nefigurujú tlačoviny v takom množstve ako po minulé roky. Rezort sa uberá pri propagácii mesta cestou objednania mobilnej aplikácie a reklamnými kampaňami v celoslovenských printových médiách či v rozhlasových staniciach. Chystá sa tiež finančne podporiť úspešné akcie, ktoré priťahovali do mesta množstvo návštevníkov, ako napríklad Piešťanské Zlaté stuhy či Tradičné umelecké remeslá na Kúpeľnom ostrove.

Ale i pri takto už upravenom smerovaní financovania akcií Rezortom návrh rozpočtu pre rok 2019 stále neobsahuje to, čo si ešte ako poslanec predstavoval nový primátor Peter Jančovič. Ten žiadal, aby samotný Rezort organizoval akcie pre turistov a nie ich len cudzím usporiadateľom spolufinancoval.

Rezort okrem zmeny smerovania priorít rozpočtu čaká vo februári aj ďalšia veľká zmena. Mestskí poslanci budú vyberať nového predsedu predstavenstva. V návrhu, ktorý predkladá na schválenie primátor Jančovič, figuruje meno Zuzany Svrčekovej.

Jej ustanovenie do funkcie však bude musieť na valnom zhromaždení schváliť predstavenstvo, tvorené členmi Rezortu.

Okrem kúpeľov a mesta Piešťany sú členmi tejto oblastnej organizácie obce Moravany nad Váhom, Veľké Orvište a Ostrov a tiež spoločnosti ESPA LINE, spol. s r. o. (prevádzkovateľ hotela Máj), MERK REALITY, a. s. (prevádzkovateľ hotela Park), Zuckmann Villa a vydavateľstvo WINTER média, a. s.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel