Piešťanci medzi osobnosťami československého plávania

  • Plávanie / Šport
  • 31. januára 2019, 18:00

Viac než tisíc hostí zaplnilo pražské Forum Karlín, aby si pripomenuli 100 rokov od vzniku plávania v Československu. Na slávnostnom galavečere ocenili aj plavecké osobnosti z Piešťan na čele s hviezdnou Martinou Moravcovou.

Ocenené plavecké osobnosti z Piešťan: (zľava) Věra Čamborová, Martina Moravcová a Darina Moravcová. © FB České plavání

Najväčšou slovenskou plaveckou osobnosťou je jednoznačne Martina Moravcová, ktorá sa radí medzi najvýraznejšie postavy aj na svetovej scéne. Sumár jej úspechov je unikátny – sedemkrát majsterka sveta, 21-krát majsterka Európy, dvakrát strieborná na olympijských hrách v roku 2000 v Sydney (100 m motýlik a 200 m voľný spôsob). Celkom vybojovala 65 medailí na OH, MS a ME.

„Ak chce niečo človek robiť na nejakej úrovni, musí to mať veľmi rád a všetko tomu poriadiť. V mojom prípade to nebolo iba o mne, ale o celom tíme, ktorý bol so mnou. Stala som sa merítkom sama sebe. Ak to nebolo zlato, tak sa to takmer nepočítalo. Emócie počas olympiády v Sydney 2000 boli veľmi veľké,“ spomínala na svoju aktívnu kariéru priamo na javisku Moravcová.

Okrem nej sa ocenenia dočkali aj ďalšie osobnosti piešťanského plávania – Věra Čamborová, ktorá ako trénerka viedla v mladosti M. Moravcovú, a takisto Darina Moravcová, mama slovenskej plaveckej legendy, ktorá ju tiež trénovala. Ocenenie dostala aj bývalá plavkyňa ŠPK Kúpele Piešťany Daniela Hornáková-Zahradníková či piešťanský rodák Ľudovít Komadel, lekár, plavec, tréner, bývalý predseda lekárskej komisie FISU, vysokoškolský pedagóg, ktorý bol prvým piešťanským olympionikom.

(th)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín