Nádoby na odpad odcudzujú i podpaľujú na rôznych miestach

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 31. januára 2019, 12:00

Ukradli vám smetiak spred domu? Najskôr sa presvedčte, či si ho náhodou omylom nevzali za bránu vaši susedia. Ak nie, s najväčšou pravdepodobnosťou ste oň prišli. Aj keď krádeží kontajnerov v obytných štvrtiach Piešťan nie je veľa, predsa sa dejú. Rovnako ako podpaľačstvo.

Nielen v Piešťanoch, ale aj v okolí vandali zapaľujú kontajnery. © KR HaZZ Trnava

Čo robiť, aby ste získali nový smetiak? Krádež by ste mali nahlásiť mestskej polícii na priestupkovom oddelení. Príslušný pracovník s vami spíše zápisnicu, pričom sa presvedčí, na akej adrese a kto má smetiak evidovaný. Stáva sa totiž, že vaše meno, hoci platíte za smeti, nemusí korešpondovať s menom, na ktoré je nádoba evidovaná. Najčastejšie to býva v prípade úmrtí pôvodných majiteľov domu. Vtedy je dobré dať si na mestskom úrade do poriadku aj túto záležitosť.

Skôr než policajt začne písať zápisnicu o krádeži, presvedčí sa v spoločnosti Marius Pedersen, ktorá v Piešťanoch vykonáva zber komunálneho odpadu, či náhodou nedošlo nejakým spôsobom k tomu, že by váš kontajner mohol zmiznúť pri jeho manipulácii v útrobách smetiarskeho auta. Aj to sa niekedy stáva a v takom prípade vám okamžite smetiari donesú novú nádobu.

Ale ak ide o krádež, treba spísať zápisnicu o krádeži. Na základe tohto aktu a vášho podpisu vám spoločnosť Marius Pedersen pridelí ďalší kontajner a ten vám dovezie až k vášmu domu. Spravidla koná rýchle a nový kontajner máte doma za tri-štyri dni od spísania zápisnice.

Potešiteľné je, že počet ukradnutých kontajnerov oproti minulosti klesá. Ako uvádza štatistika mestskej polície, v roku 2017 zlodeji odcudzili v Piešťanoch 16 nádob, z toho deväť 240-litrových a sedem 120-litrových. V roku 2018 bolo odcudzených 14 nádob, z toho desať veľkých a štyri menšie. „Nádoby sú odcudzené na rôznych miestach, nedá sa povedať, že niektoré lokality sú preferovanejšie. Nádoby, ktoré niekto podpáli, riešia hasiči, teda tieto neevidujeme. Počty by skôr mohli vedieť na mestskom úrade na referáte životného prostredia, oni ich potom nahrádzajú novými,“ uviedol Milan Komadel z Mestskej polície v Piešťanoch.

Problémov, prečo sa nádoby kradnú, je podľa polície viacej. „Ľudia ich predčasne pristavujú k ich vyprázdneniu, niekedy aj niekoľko dní vopred. Keď sa na takéto prípady príde v rámci hliadkovej služby, mestskí policajti majiteľov nehnuteľností, kde je nádoba pridelená, na to upozorňujú, že takéto konanie je v rozpore so všeobecne záväzným nariadením o odpadoch, čo sa dá aj sankcionovať. Takéto nádoby sú aj pred domami, kde ich majiteľ trvale nebýva. Smetiak, keď je plný, jednoducho dá pred dom, odíde a príde o niekoľko dní,“ dodáva M. Komadel.

Polícia odporúča majiteľom domov, ktorí nemôžu z akýchkoľvek dôvodov nádobu v deň zberu po jej vyprázdnení skryť za bránu, aby sa dohodli so susedom a ten by im ju dočasne uschoval.

„Ďalším problémom, prečo si občan, ktorý má nádobu pridelenú, túto nechráni, je, že ju v Piešťanoch dostane zadarmo (nie ako v niektorých obciach, kde si ju musí kúpiť), a teda tu platí slovenské ‚z cudzieho krv netečie‘. Ľudia by mali viacej sledovať automobily, hlavne dodávkové, ktoré sa zjavne bez príčiny pristavia pri smetných nádobách (a to aj za bieleho dňa), a takúto udalosť okamžite nahlásiť mestskej polícii, ak je možné aj s evidenčným číslom vozidla,“ dodal M. Komadel.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav