Zmizol vám kontajner spred domu? Nevykladajte ho večer!

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 30. januára 2019, 12:00

Vývoz komunálneho odpadu pri rodinných domoch funguje v Piešťanoch presnejšie ako hodinky. Ľudia si vykladajú pred domy malé či veľké odpadové nádoby, ktoré im vynesú pracovníci v reflexných vestách presne podľa harmonogramu. Je jedno, či je prvý január alebo iný sviatočný deň. Niekedy sa ale domáci prekvapia. Kde je náš kontajner? Zmizol.

Nádoby by mali byť prístupné posádkam v deň zberu najneskôr o šiestej ráno. © Marius Pedersen

Nielen o krádežiach, ale aj o zámene odpadových nádob sme sa porozprávali s Kamilom Džačovským, regionálnym riaditeľom spoločnosti Marius Pedersen. Práve táto spoločnosť zabezpečuje vývoz odpadu v Piešťanoch.

Dá sa predísť krádeži kontajnerov pri rodinných domoch? Kedy by ich mali ľudia vynášať von a ako ich zabezpečiť?

Nádoby by mali byť prístupné našim posádkam najneskôr o šiestej hodine ráno v deň zberu čo najbližšie k dopravnej komunikácii tak, aby netvorili prekážku premávky na pozemných komunikáciách. Pri charaktere služby odvozu odpadov, tak ako ju vykonávame pre občanov, v zásade nie je možné plnohodnotne zabezpečiť nádobu proti ukradnutiu.

Kontejnery sú očipované, je možné v prípade krádeže ich odsledovať?

Nádoby na území mesta Piešťany máme označené identifikátorom s jedinečným číslom, takzvaným čipom, ktorý nám umožňuje identifikovať konkrétnu nádobu v okamžiku výsypu (čítačky čipov sú inštalované na vozidlách). To znamená, že ak pri výsype identifikujeme nádobu, ktorá by sa na danom mieste a v danom čase nemala nachádzať, systém zaeviduje nezhodu a my danú situáciu riešime. Týmto spôsobom môžeme nájsť aj nádobu, ktorá je evidovaná ako ukradnutá.

Vediete si evidenciu počtu krádeží malých či väčších nádob pri rodinných domoch či prevádzkach? Ak áno, koľko krádeží evidujete?

Máme evidenciu všetkých nádob, ktoré obsluhujeme, to znamená aj nádob ukradnutých, prípadne poškodených vandalizmom, najčastejšie zhorených. Za rok 2017 evidujeme odcudzených sedemnásť 240-litrových a päť 120-litrových nádob, za rok 2018 nám zmizlo trinásť 240-litrových a tri 120-litrové smetiaky.

Ak dôjde k poškodeniu kontajnera, pracovníci zabezpečia bezplatnú výmenu.

Stane sa, že sa nádoby aj zamenia – vraj najčastejšie medzi susedmi. Aj takéto veci riešite vy – zámeny, nedorozumenia?

Riešime aj zámeny. Ak nás užívateľ nádoby, teda občan či podnikateľ, kontaktuje a nahlási nám číslo nádoby alebo číslo čipu, vieme ho informovať, či bola pridelená jemu alebo niekomu inému – susedovi alebo susediacej prevádzke.

Môže sa stať, že aj pri vysýpaní smetnej nádoby táto nejak „prepadne“ do zberného auta? Zabezpečíte jej náhradu, či sa dá ešte vytiahnuť a vrátiť majiteľovi?

V prípade poškodenia nádoby našimi zamestnancami, prípadne našou technikou, zabezpečujeme jej bezplatnú výmenu.

Ak majú ľudia záujem o priamu kúpu kontajnera malého alebo veľkého, je možné si ho u vás objednať?

Nové nádoby občanom nepredávame. Nemohli by sme ich obsluhovať, keďže by neboli v evidencii mesta a užívatelia by nemali zaplatený poplatok za komunálne odpady. Zároveň túto službu občanom komerčne neposkytujeme. Výnimočne predávame použité nádoby v prípade, že záujemca o kúpu deklaruje iný účel použitia, napríklad skladovanie materiálu alebo krmív.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf