Mesto stiahne žalobu voči TAVOS-u

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 30. januára 2019, 08:00

S príchodom nového primátora Piešťan Petra Jančoviča zrejme utíchne aj roky trvajúci mocenský boj o Trnavskú vodárenskú spoločnosť. Ten vznikol ešte v roku 2016, keď sa najprv veľkí kamaráti – piešťanský primátor Miloš Tamajka a trnavský primátor Peter Bročka – rozkmotrili z dôvodu rozdielnych personálnych predstáv na funkciu riaditeľa vodární. Zvady mali pokračovanie v roku 2016 aj na súde.

Mocenský boj o TAVOS rozpútal piešťanský primátor M. Tamajka s trnavským primátorom P. Bročkom na začiatku roka 2015. (Autor: vd/red)

Pripomeňme si udalosti v Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS) od úplného začiatku v roku 2015, keď sa novozvolení primátori Piešťan a Trnavy naplno chopili moci. V marci 2015 sa medzi novinárov, ale i poslancov mestského zastupiteľstva v Piešťanoch dostal nepodpísaný list, ktorý tvrdil, že vedenie TAVOS-u pripravuje spoločnosť na skrytú privatizáciu. Má k nej vraj dôjsť tak, že sa rozdelí na ziskovú a neziskovú časť, pričom nezisková ostane na krku obciam a zisková by sa stala privátnou.

Takéto delenie by však muselo najprv schváliť valné zhromaždenie 98 akcionárov, čiže primátorov a starostov dotknutých obcí. Na dôvažok zástupcov najväčších akcionárov, Trnavy a Piešťan, ešte v minulosti ich zastupiteľstvá zaviazali uzneseniami, že v prípade rozhodovania o rozdelení majú zahlasovať proti. Napriek tomu Milošovi Tamajkovi anonymný list ako argument postačoval, v roku 2015 zvolal mimoriadne valné zhromaždenie a inicioval odvolanie vtedajšieho vedenia spoločnosti.

Funkcionárska komédia

Zdanlivé upokojenie situácie vo vodárňach ale rozčerili konflikty medzi trnavským primátorom Petrom Bročkom a piešťanským šéfom radnice Tamajkom. Nevedeli sa totiž zhodnúť na osobe, ktorá sa má posadiť na stoličku generálneho riaditeľa. A tak si pôvodne nerozdeliteľná dvojica začala cez médiá posielať hanlivé odkazy o „eštebáckych“ listoch a „eštebáckych“ praktikách. Na stranu Tamajku sa vtedy postavila aj starostka Maduníc Alena Jelušová a primátorka Vrbového Ema Maggiová.

Vyústením konfliktu bolo mimoriadne valné zhromaždenie v máji 2016, kde Bročka inicioval obdobným spôsobom ako Tamajka pred rokom zmenu v riadiacich orgánoch vodární. A čo trnavský primátor navrhol, nadpolovičná väčšina zástupcov 98 miest a obcí odsúhlasila.

Do konania mimoriadneho valného zhromaždenia prebehlo však ešte „komediálne“ vystúpenie poslanca piešťanského mestského zastupiteľstva Tomáša Hudcoviča. Ten sa najprv s trnavským primátorom dohodol, že jedenásť členov zoskupenia Spoločne pre Piešťany na zastupiteľstve odhlasuje náhradu za Tamajku v predstavenstve TAVOS-u. A tak sa stalo, že piešťanskí poslanci odhlasovali uznesenie, ktorým chceli zaviazať Tamajku, aby na májovom mimoriadnom valnom zhromaždení navrhol seba odvolať a namiesto seba navrhnúť do predstavenstva Hudcovičovho straníckeho spolupartajníka Jozefa Malíka.

Túto pohromu však Tamajka odvrátil menovaním Hudcoviča do funkcie viceprimátora a ten už potom na odvolaní svojho nového šéfa z predstavenstva TAVOS-u prestal trvať. A Tamajku s Maggiovou v dozornej rade nahradili starostovia obcí Bučany a Veľké Kostoľany, Šebestián Lančarič a Gilbert Liška.

Zvady primátorov pokračovali na súde

Tamajka o zvrátenie udalostí májového mimoriadneho valného zhromaždenia neprestal bojovať. Uznesenie o zmenách v riadiacich orgánoch napadol žalobou. Súd na jeseň v roku 2016 vydal predbežné opatrenie, ktorým platnosť uznesenia mimoriadneho valného zhromaždenia z mája 2016 pozastavil. Tamajka to vtedy prostredníctvom radničného webu opisoval ako svoje veľké víťazstvo nad Bročkom.

Víťazstvo sa však nekonalo a predbežným súdnym opatrením bola len pozastavená činnosť dvoch nových členov správnych orgánov TAVOS-u. Ale čo je horšie, pozastavením pôsobenia starostu Veľkých Kostolian G. Lišku v riadiacich orgánoch piešťanský región prišiel o svojho jediného zástupcu na dôležitom poste vo vodárenskej akciovke.

Nový piešťanský primátor Peter Jančovič podľa našich informácií však chce tieto nezmyselné súboje a mocenské ťahanice ukončiť a Tamajkom podanú žalobu zo súdu stiahnuť.

TAVOS má dohromady 98 akcionárov, ich hlasovacie právo vychádza z podielu vlastníctva akcií – Trnava vlastní 29,676 % a Piešťany 14,224 %. Nik so zvyšku akcionárov nevlastní ani len tri percentá akcií, a tak je zjavné, že Trnava a Piešťany sú v tomto zoskupení suverénne násilnejší hráči a ich zvady strategickej spoločnosti nijako neprospievajú.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj