Klavírnym koncertom do nového roka

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 30. januára 2019, 20:00

Po zimnom odpočinku je tu Dom umenia Piešťany opäť s nádielkou rôznorodých umeleckých prezentácií. Rok 2019, v ktorom kultúrny stánok uvádza 38. umeleckú sezónu, otvorili klavírnym koncertom.

Klaviristi Zuzana Vontorčíková a Peter Nágel predviedli prierez hudby z rôznych období. (Autor: am)

Vo štvrtok 24. januára sa v malej sále Domu umenia predviedli mladí talentovaní klaviristi Zuzana Vontorčíková a Peter Nágel. Na klavírnom krídle zanôtili niekoľko štvorručných variácií, čím potešili divákov všetkých vekových kategórií i národností, ktorí zaplnili komornú scénu.

Novoročný koncert sa uskutočnil v rámci projektu Komorné koncerty v slovenských mestách, ktorý zastrešuje Spolok koncertných umelcov. Práve toho sú obaja klaviristi súčasťou, čo je tiež dôvodom, prečo spolu cestujú po krajine a „rozdávajú“ umenie. Projekt má dokonca už niekoľkoročnú tradíciu a jeho cieľom je prinášať hudbu do rôznych regiónov Slovenska.

Klaviristi spolu však hrali už pred jeho vznikom. „Ako duo sme sa dali dokopy na vysokej škole v rámci predmetu komorná hra. Hráme spolu už osem rokov, počas ktorých sme nazbierali veľa skúseností a hrá sa nám spolu veľmi dobre,“ povedala Z. Vontorčíková. „V prvom rade si každý naštuduje svoj part samostatne a potom spoločne pracujeme na koncepcii,“ prezradila umelkyňa.

Repertoár pozostáva zo skladieb, ktoré obaja naštudovali aj v rámci výučby či projektov na vysokej škole. „Zostavený je výlučne z diel koncipovaných pre štvorručný klavír. Jednak je tiež vystavaný chronologicky, teda od Mozarta až po 20. storočie, ale tiež predstavuje dramatickú líniu. Začína sa veselou hravou sonátou, uprostred je vážna Schubertova Fantázia a koncert sa končí tanečnými formami,“ priblížil P. Nágel.

Koncert si diváci vychutnali so zatajeným dychom. V prítmí jemného svetla sa umelcom podarilo vyčarovať výnimočný zážitok.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava