Šírenie nepravdivej správy o únosoch detí je trestný čin

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. januára 2019, 10:00

Policajný zbor SR v poslednom období eviduje zvýšený nárast nepravdivých správ o únosoch maloletých osôb na Slovensku, pričom toto šírenie podľa policajtov dosiahlo neúnosnú mieru. Obdobné nepotvrdené správy sa piešťanským regiónom šírili pred tromi rokmi.

Podľa nepotvrdených správ mala v roku 2016 biela dodávka unášať deti v Trebaticiach a Rakoviciach. (Autor: vd)

„Tisícky občanov to zdieľajú na sociálnych sieťach, vo vysokom množstve odosielajú Policajnému zboru a v niektorých prípadoch sa hádajú s príslušníkmi zboru o pravdivosti správ,“ píše polícia na sociálnej sieti.

Polícia v tejto súvislosti pripomína, že niekoľkokrát dementovala prostredníctvom svojich sociálnych sietí hoax (nepravdivá informácia) o únosoch detí. „K únosom maloletých a mladistvých osôb na území Slovenskej republiky nedochádza. Najčastejšími dôvodmi ich nezvestnosti sú úteky z domu, úteky so starším partnerom a takzvané rodičovské únosy,“ zdôrazňuje polícia.

V minulosti sa podľa policajtov objavilo niekoľko prípadov, keď maloleté osoby povedali svojim rodičom o osobách, ktoré ich volali do vozidla, avšak nikdy sa hrozba ani len pokusov o únos nepotvrdila.

Obdobné nepotvrdené správy sa v regióne šírili v októbri v roku 2015, keď v Podolí vystrašilo školákov tmavé auto s vraj podozrivou posádkou, ktorá si mala fotiť deti. Hneď nasledujúci rok na jar v Trebaticiach a Rakoviciach malo dôjsť k pokusu o únos dvoch detí. O tri dni nato biela dodávka mala zasa zahatať cestu dvanásťročnému chlapcovi, idúcemu na bicykli zo školy z Rakovíc do Veselého.

„Napriek tomu Policajný zbor takéto prípady nikdy nepodceňuje a z bezpečnostno-preventívneho charakteru o nich informuje. Z toho vyplývajú občasné upozornenia miestnych obyvateľov, napríklad prostredníctvom obecného rozhlasu,“ zdôrazňuje polícia.

Policajný zbor SR v tejto súvislosti dodáva, že šírenie poplašnej správy je trestný čin, za ktorý je možné uložiť trest až na dva roky, prípadne za istých podmienok až na osem rokov.

Jozef Vojčiniak/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel