Hasičský rok 2018 v skratke – zachraňovali ľudí i majetok

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. januára 2019, 14:00

Nielen piešťanskí hasiči, ale aj členovia dobrovoľných hasičských zborov vyrážali uplynulý rok k požiarom, povodniam, dopravným nehodám, zachraňovali ľudí aj majetok. Horelo obilie na poliach, oheň sa tiež zahryzol do hotela Slovan, ničil dielne, obydlia i autá. Najstrašnejšie však boli tragédie, pri ktorých prišli o život ľudia.

Príslušníci HaZZ Piešťany počas cvičenia na letisku. © KR HaZZ Trnava

JANUÁR

Zrážka autobusu s autom. Prvý výjazd príslušníkov Hasičského a záchranného zboru v Piešťanoch v uplynulom roku sa uskutočnil 3. januára, keď mierili k dopravnej nehode autobusu a osobného auta v Sokolovciach. V ten istý deň zasahovali aj na diaľnici D1 neďaleko čerpacej stanice pri Červeníku, kde sa zrazilo nákladné vozidlo s osobným automobilom.

FEBRUÁR

Traja zranení pri nehode v Drahovciach. Počas sneženia v stredu 7. februára ráno havarovalo osobné auto v Drahovciach. Zranili sa v ňom tri osoby. Hasiči im poskytli predlekársku prvú pomoc a odovzdali ich do starostlivosti záchrannej zdravotnej služby.

MAREC

Nehody a pády stromov. Druhý marcový týždeň sa niesol v znamení padania stromov a dopravných nehôd. Na križovatke v Trebaticiach v smere od Vrbového na Borovce sa v utorok 13. marca čelne zrazili dve osobné autá. V smere na horský priechod Havran o pol druhej v noci v sobotu 17. marca havaroval mladý vodič z obce Banka. Medzi Chtelnicou a Nižnou opäť padol na cestu strom. Stalo sa to pri silnejších poryvoch vetra v sobotu 17. marca večer, takže hasiči si vysúkali rukávy a s pílou strom odstránili z cesty. Odtiaľ sa ponáhľali ešte do Krakovian, pretože aj tam v smere na Očkov bolo treba popíliť padnutý strom a odpratať ho z cesty.

APRÍL

Riešili havárie, bombu aj zatopený kryt. Hasičov zavolali k nahlásenej bombe na Okresnom súde v Piešťanoch, kde vo štvrtok 12. apríla asistovali polícii. Ako vždy – bomba sa nenašla. V piatok 13. apríla ráno v Trebaticiach havarovali dve osobné autá zn. Mercedes a Škoda Octavia. Zranenej osobe poskytli prvú predlekársku pomoc a pomohli záchranárom naložiť pacienta do sanitky. Piatok trinásteho sa ukázal ako smolný deň pre prevádzkovateľov protiatómového krytu pod OD Prior. Voda, ktorá tam natiekla, siahala do výšky asi 1,5 metra. Hasiči ju odčerpali. Na diaľnici pri Hornej Strede havarovali v nedeľu 15. apríla v noci dve autá – jedno osobné, druhé bola dodávka.

Vyrážali ku kurencom a opakovane k bombe. Piešťanských hasičov zavolali v stredu 25. apríla ráno na diaľnicu k horiacemu kamiónu, ktorý prevážal takmer 1400 kureniec. Polícia aj hasiči riešili vo štvrtok 26. apríla prítomnosť údajnej bomby na okresnom súde. Nebezpečenstvo vybuchnutia nástražného systému ohlásil neznámy páchateľ.

V Pobedime horela strecha. V poslednú aprílovú nedeľu sa na dvore rodinného domu rozhorelo drevo, požiar sa rozšíril na strechu susedného domu. So živlom bojovalo desať dobrovoľných príslušníkov obecného hasičského zboru.

Letné požiare obilia na obilí boli časté aj minulý rok.

MÁJ

Zbabelý vodič prevrátil auto a zdupkal. V pondelok 14. mája pred desiatou hodinou dopoludnia pod horským priechodom Havran nezvládol riadenie vodič Škody Felicia a prevrátil sa aj s autom na pravý bok. Keď tam piešťanskí hasiči dorazili, šoféra nenašli, ušiel z miesta nehody.

Cesta za Krakovanmi priťahuje búračky. Vo štvrtok 17. mája sa tam zrazili Ford Escort a nákladiak zn. Nissan. Pri nehode sa zranilo šesť osôb, hasiči pomáhali zachraňovať ľudí, poskytli im prvú predlekársku pomoc a potom asistovali zdravotníkom pri naložení zranených do sanitiek.

Šípkové po búrke zalialo blato. Mimoriadnu situáciu vyhlásila v stredu 23. mája v Šípkovom starostka Janka Miškufová. Dôvodom bola nočná búrka, po ktorej v obci zostala cesta zaliata blatom. Pomôcť s čistením prišli dobrovoľní hasiči z Vrbového aj profesionáli z Piešťan, do prác sa tiež zapojili ľudia z družstva a miestni občania.

JÚN

Zhorelo obilie ešte pred žatvou. K požiaru, ktorý sa rozpútal v posledný júnový deň na poliach smerom na Bašovce, zavolali hasičov z celého okolia. Prišli profesionáli z Nového Mesta nad Váhom a tiež dobrovoľní hasiči z Pobedima, Čachtíc, Moravian nad Váhom i z Vrbového. Všetci spoločne sa dali do boja so živlom, ktorý sa šíril závratnou rýchlosťou, pretože fúkal silný vietor. Poľnohospodárom zhorelo obilie na koreni na štyridsiatich hektároch. Hasiči zachránili 80 hektárov obilnín.

JÚL

Obilie hltal červený kohút aj vo Veľkom Orvišti. V nedeľu 1. júla horel jačmeň vo Veľkom Orvišti. Našťastie, išlo o niečo menšiu plochu, oheň zhltol obilie na ploche asi tisíc metrov štvorcových. Príčinou bola nedbalosť a neopatrnosť dospelých pri manipulácii s ohňom.

Precvičovali si hasenie požiaru lietadla. Hasiči si v utorok 3. júla precvičili na letisku rýchly zásah pri požiari lietadla. Vyhľadávali pasažierov, pomáhali pri evakuácii z horiaceho trupu a zachraňovali zranených, ktorí sa pri požiari nadýchali škodlivín.

Hasiči aj družstevníci bojovali s ohňom. K požiaru stohu, ktorý sa rozpútal v posledný júlový podvečer medzi Trebaticami a Borovcami, dorazili nielen piešťanskí hasiči, ale na pomoc prišli aj členovia dobrovoľných hasičských zborov z Vrbového a Veľkých Kostolian. Oheň sa v horúcom počasí rýchle šíril zo stohu nachádzajúcom sa pri ceste do okolia. Preskočil aj na druhú stranu cesty.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel