Bylinkárka z Vrbového napísala knihu overených receptov

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 26. januára 2019, 10:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového písala jeden celý rok knihu. Jej prvotina s názvom Zdravie z byliniek, overené recepty obľúbenej bylinkárky, uzrela svetlo sveta krátko pred Vianocami 2018. Kniha má 247 strán, nájdete v nej okrem osvedčených receptúr z byliniek aj návody a rady, ako bojovať proti rôznym ochoreniam.

Anna Kopáčová uprostred kráľovstva liečiviek v domácej záhradke. (Autor: vd)

Publikáciu ilustrovala Zuzana Hlavatá, dizajn jej vtisla Francesca Spinelli. Už v úvode jej autorka a vydavateľstvo upozorňuje, že v nijakom prípade táto publikácia nenahrádza lekársku starostlivosť a ani Anna Kopáčová, ba ani vydavateľstvo nepreberajú zodpovednosť za dôsledky užívania byliniek či bylinkových receptúr, ktoré sú v nej uvedené. Ľudské zdravie je najcennejšou devízou, akú máme. Od neho sa odvíja celý náš život. Kopáčová si to naplno uvedomuje a zodpovedne pristupuje ku každému človeku, ktorý ju osloví s prosbou o pomoc. Neustále študuje, vzdeláva sa v medicíne i farmakológii, aby sa jej nestalo, že ľuďom poradí bylinkové čaje, extrakty, mastičky či obklady, ktoré by mohli pôsobiť kontraindikatívne proti liekom, ktoré už daný pacient užíva a ktoré mu predpísal lekár.

V úvode knihy vymenováva bylinkárka prípady z praxe. Upozorňuje najmä ženy, lebo tie tvoria drvivú väčšinu jej návštevníčok, aby nenechávali otehotnenie na neskorý čas, aby neužívali, keď chcú otehotnieť, niektoré bylinky, lebo práve ony môžu istým spôsobom zapríčiniť nemožnosť oplodnenia vajíčka. Tiež upozorňuje, že v súčasnosti za príčinou neschopnosti otehotnieť nebývajú iba ženy. Čoraz častejšie zisťuje to, že problematické môžu byť spermie muža, ktoré sú často zdegenerované, spomalené až „mŕtve“.

Anna Kopáčová aj preto, že si uvedomuje dôležitosť svojich rád a vieru, s ktorou k nej bezmocní, chorí, často smrteľne ohrození ľudia chodia, zvažuje každého pacienta, každú chorobu a každému pripomína, že medicíny sú dve. Klasická a alternatívna. Jednou z odnoží tej alternatívnej je práve fytoterapia. Na vlastnej koži si vyskúšala jej účinky. Bylinkami našich starých materí a tiež postupmi, ktoré získavala po celý svoj život a ktoré sa učila používať v praxi, čo je obdobie trvajúce už takmer štyridsať rokov, keď sama potrebovala pomoc bylinkárky, aby donosila vlastné dieťatko, aj v súčasnosti lieči bezradných ľudí.

Tajomstvo byliniek odovzdáva A. Kopáčová novým generáciám priamo v prírode.

Zaujímavosťou sú nielen všetky okolnosti, ktoré ju k liečbe bylinkami doviedli, ale aj ľudia, ktorých vďaka svojmu poslaniu v živote stretla. Mala možnosť učiť sa a v praxi overovať recepty, rady a návody rozličných svojich kolegov – slovenských aj českých bylinkárov.

A niečo medzi nebom a zemou možno spôsobilo, že práve jej bola daná schopnosť pomáhať. Mnohí čitatelia Piešťanského týždňa, kde roky uverejňovala svoje recepty v rubrike, sa nás pýtali, kde by ju mohli vyhľadať, na akej ulici býva. Nuž, kde inde by mohla bylinkárka bývať, než na Poľnej ulici. Aké symbolické! Keď ráno vynáša za pekného počasia periny na balkón rodinného domu, kde žije s manželom Jozefom a dvomi dcérkami, aby sa vyvetrali, díva sa do polí.

Tam, vo vrbovských poliach, ale aj na lúkach doma či v okolí, na pasienkoch či v lesných porastoch, úžľabinách aj na stráňach rastie slovenské zelené zlato, ktoré A. Kopáčová svojou obyčajnou ľudskou múdrosťou a s veľkým človečenstvom učí spoznávať ďalších ľudí. Pretože svoje umenie a vedomosti túži odovzdávať nasledujúcim generáciám, aby múdrosť slovenských bylinkárov nikdy nezanikla.

Aj z toho dôvodu sa celý život chystala napísať knihu. Jej prvotina sa stala doslova zvečera do rána bestsellerom. Ľudia si ju objednávajú nie po jednom, ale neraz aj po troch kusoch, aby ju darovali svojim príbuzným. Aby si v registroch slovenských aj latinských rastlín vyhľadali tú, ktorá pomôže ich neduhom. Prečítali si o tom, ako bylinky zberať, zoznámili sa s overenými bylinkovými receptmi a liečebnými metódami, ale aj s bylinkárstvom a jeho slovenskými priekopníkmi a predstaviteľmi.

Vrbovská bylinkárka absolvovala rôzne fyzioterapeutické školenia aj masérsku školu, pozná tajomstvo akupresúry, aromaterapie. Absolvovala i školenia alternatívnej medicíny, irisdiagnostiky, školu fytoterapie, je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách.

„Boh do svojej záhradky vždy zasadí len tie bylinky, ktoré budeme potrebovať,“ tvrdí A. Kopáčová. V jej knihe nájdete len tie najobľúbenejšie a najúčinnejšie, ktoré pri liečbe používa. „A píšem už ďalšiu knihu,“ pochválila sa a usmiala nezameniteľným dobráckym úsmevom.

Viera Dusíková

Anna Kopáčová radí, ako si navariť rôzne liečivé čaje

Ponúkame vám zopár osvedčených receptov, ktoré Anna Kopáčová poskytla Piešťanskému týždňu a ktoré sme uverejňovali v pravidelnej rubrike Bylinkárka radí:

Čaj proti obličkovej kolike

Obličková kolika sa prejavuje ostrou prenikavou bolesťou, ktorá sa môže začať v jednej alebo aj v oboch obličkách naraz. Bolesť spôsobujú silné kŕče. Bylinková kúra sa skladá z močopudných a protikŕčových byliniek.

Čaj pripravíme z týchto bylín: mučenka 20 g, železník 20 g, kamilky 20 g, lomikameň 20 g, petržlenový koreň 10 g, brezový list 10 g. Polievkovú lyžicu plnú zmesi byliniek dáme trošku povariť do dvoch litrov vody, lúhujeme 15 minút. Precedíme, dáme do termosky. Čaj pijeme podľa potreby, aj dva litre denne, až do vyliečenia.

Čaj proti žlčníkovej kolike

Žlčníková kolika vznikne v okamihu, keď sa žlčník pokúša vypudiť kameň zo svojho vnútra. Príznakmi sú silná bolesť, vracanie, zimnica, nevoľnosť. Žlčník a žlčovody sa kŕčovito sťahujú. Je to akútna porucha, ktorá môže trvať niekoľko hodín až dní. Tento stav patrí výlučne do rúk lekára.

Čaj na zmiernenie ťažkostí pripravíme z nasledujúcich bylín: ľubovník 50 g, púpava 20 g, horec 20 g, rumanček 10 g. Čaj pijeme nesladený podľa potreby viackrát za deň. Môžeme si ho mierne dochutiť citrónom.

Čaj na správnu činnosť vaječníkov

Vaječníky sú ženské pohlavné žľazy. Majú dvojakú funkciu – tvoria pohlavné hormóny a produkujú vajíčka. Keď sa vajíčko spojí so spermiou, vznikne nový život.

Ak nesprávne fungujú, pomôže čaj z bylín: damiána 20 g, pupalka 20 g, vitex jahňací 20 g, alchemilka 20 g, chmeľ 20 g. Čajovú zmes dobre premiešame, lyžičku zmesi dáme do štvrť litra pohára a zalejeme vriacou vodou. Lúhujeme 15 minút. Užívame dvakrát denne dlhodobo. Pritom užívame raz denne vitamín E.

Čaj na zníženie cholesterolu

Zúženie a upchatie stien artérií spôsobujú usadeniny cholesterolu, tým sa znižuje prívod krvi do postihnutých tkanív. Používame bylinky, ktoré rozširujú cievy, riedia krv a obsahujú veľa stopových prvkov. Bylinky, čo znižujú hladinu cholesterolu a napomáhajú predchádzať arterioskleróze.

Čaj proti upchatiu ciev si pripravíme z týchto byliniek: praslička 15 g, lipa 10 g, ginko 15 g, rebríček 10 g, cesnak 5 g, noni 15 g, ruta voňavá 10 g, medovka 10 g, levanduľa 10 g. Čaj pijeme raz denne, dopoludnia, po dobu 14 dní. Potom si spravíme prestávku dlhú 14 dní a takto opakujeme štyri mesiace.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav