Môj či tvoj smetiak v bytovke neplatí

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 25. januára 2019, 10:00

Obdobie platby dane za odvoz komunálneho odpadu je tu opäť. Necelých 27 eur mestu Piešťany zaplatíte, či ste dieťa, dospelý alebo senior. A čo teda, keď vám do vášho smetiaka ktosi vhodí odpad?

V Piešťanoch môžete vyniesť smeti do ktoréhokoľvek kontajnera. (Autor: pror)

Za odvoz komunálneho odpadu musíte platiť každoročne rovnakú čiastku, či už ste vyprodukovali priemerných piešťanských vyše pol tony, alebo sa snažíte množstvo netriedeného odpadu skresať na minimum. Platí však rovnica – čím menej odpadkov v zmesovom kontajneri a čím viac v nádobách na separovanie, tým skôr začne poplatok za odvoz smetí klesať.

Nie všetci si to však uvedomujú, a tak namiesto toho, aby medziročne množstvo vyprodukovaného odpadu klesalo, naďalej stúpa. Poplatok zatiaľ zostáva rovnaký, a to na úrovni 26,65 eur na osobu.

Najmä ak ste „bytovkári“, neznamená to, že týmto poplatkom máte kontajnery rezervované len pre seba. Áno, malo by platiť, že tam, kde bývate, budete vyhadzovať i najväčšie množstvo odpadkov. Avšak je pravda, že človeku sa niekedy podarí vyprodukovať viac, napríklad pri väčšom upratovaní.

V takomto prípade by ste mali nadbytočný odpad zaviezť do zberného strediska. No ruku na srdce – koľkí ani len po rokoch nevedia, kde sa v Piešťanoch nachádza?

Ešte stále sídli na ulici Pod Párovcami neďaleko letiska. Keď bude pripravené nové miesto, budova bývalého Zväzarmu, presťahujú ho tam. Dovtedy práve na toto miesto máte odvážať starý nábytok, koberce, matrace, ale aj stavebný odpad či váš nadbytočný odpad.

Mnohí však namiesto toho volia jednoduchšiu cestu a svoje smeti odvezú do najbližšieho veľkokapacitného kontajnera, ktorý prináleží obyvateľom ktorejsi bytovky. Tamojší sa potom durdia, že „prindiši“ im do nádob vyhadzujú smeti a nezriedka sa s neporiadnikmi aj pochytia.

Treba si však uvedomiť, že je omnoho lepší variant, že dovozcovia smetí ich vyhodia priamo do kontajnera, ako by malo byť stojisko napríklad uzamknuté a smeti by opreli zvonka o oplotenie. Prípadne by smeti prehodili a tie by sa rozsypali po stojisku.

Je pochopiteľné, že obyvateľom bytoviek takéto odpadky „cudzincov“ prekážajú, ak potom nemajú kam vyhadzovať tie svoje. A tak im treba jednoducho vysvetliť – na zbernom stredisku odpad uložia jednoducho a bez poplatku. Ak pôjde o stavebný odpad, poplatok je skutočne minimálny. Za sto kíl odpadu by ste zaplatili 1,50 eur.

Práve preto je rozumnejšie zájsť autom do „starých“ Piešťan, uložiť odpad tam a prinajhoršom symbolický poplatok zaplatiť. Vyplatí sa to viac, ako tlačiť ostatných obyvateľov k vyhadzovaniu vriec mimo kontajnerov, prípadne zakladať čiernu skládku, na ktorých likvidáciu idú z mestskej kasy každoročne tisíce a tisíce eur. A úplne zbytočne.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund