„Útulkáčov“ z Priemyselnej ulice vyháňali aj v minulosti

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 24. januára 2019, 10:00

Problém s mestskými pozemkami na Priemyselnej ulici pod piešťanským útulkom je zrejme vyriešený. Podľa riaditeľky piešťanskej Slobody zvierat Ľubomíry Balekovej sa s vedením mesta dohodli na bezplatnom prenájme pozemkov pod ich zariadenia na obdobie ôsmich rokov. Bodku za touto dohodou musia však ešte dať poslanci na zastupiteľstve. Nie je to však prvýkrát, keď činnosť útulku v Piešťanoch bola zneisťovaná.

Zmluva na nájom mestských pozemkov na Priemyselnej ulici končí Slobode zvierat vo februári budúceho roka. © archív Útulku Piešťany

„Útulkáčom“ zmluva na nájom mestských pozemkov na Priemyselnej ulici končí vo februári budúceho roka. Sloboda zvierat si podala žiadosť o predĺženie nájmu na ďalších dvadsať rokov v úvode minulého roka. A keďže o predaji či prenájme majetku mesta môžu rozhodovať len mestskí poslanci, v októbri 2018 pred koncom svojho volebného mandátu primátor Miloš Tamajka žiadosť Slobody zvierat predložil na schválenie do zastupiteľstva.

Schválenie však malo háčik. V prípade, ak mesto svoj majetok neponúka verejnou obchodnou súťažou, jeho predaj či prenájom musí byť zadefinovaný ako okolnosti osobitého zreteľa a schváliť to musia dve tretiny všetkých zvolených poslancov. V októbri to nevyšlo, lebo dve tretiny poslancov sa na rokovanie zastupiteľstva ani nezišlo.

Druhý neúspešný pokus o schválenie žiadosti na prenájom pozemkov pre „útulkáčov“ prišiel v závere vlaňajška, ale tentoraz v tom malo prsty už novozvolené mestské zastupiteľstvo. Sloboda zvierat žiadala o nájom na dobu určitú na dvadsať rokov. V takomto znení pripravilo vedenie mesta aj návrh uznesenia.

V diskusii vystúpil poslanec Andrej Klapica a navrhol nájom na dobu neurčitú s výpovednou dobou 18 mesiacov, a tak poslanci museli z dôvodu zachovania zákonného priebehu zastupiteľstva rozhodovať svojím hlasovaním o oboch návrhoch.

Či si uvedomili nutnosť schválenia aspoň jedného návrhu dve tretiny hlasov zo všetkých zvolených poslancov je dnes už ťažko hodnotiť. Fakt je ale ten, že ani jeden z návrhov na prenájom pozemkov pre „útulkáčov“ dvojtretinovú podporu nezískal.

Ako nám však prezradila riaditeľka útulku Ľubomíra Baleková, na stole je nový návrh dohody a ten „útulkáčom“ zaručuje pozemky pod ich zariadenie na dobu určitú – na osem rokov. Neostáva tak iné, ako v záujme nechcených chlpáčov dúfať, že sa v rámci najbližšieho rokovania zastupiteľstva neobjaví nový nápad, ako zneistiť ďalšie fungovanie útulku na území kúpeľného mesta.

Nebolo by to prvýkrát. Piešťanská Sloboda zvierat čelila tlaku na vysťahovanie sa z Priemyselnej ulice už aj v roku 2008. Vtedy sa na mesto s takouto požiadavkou obrátili zástupcovia firiem sídliacich v susedstve útulku. No už vtedy mestskí úradníci upozornili poslancov na fakt, že sťahovanie a zriadenie nového útulku by bolo finančne veľmi náročné. Navrhli preto, aby v prípade sťahovania znášali náklady práve podnikatelia, ktorí o premiestnenie žiadali. Radnica v tej dobe aj náhradné plochy zadefinovala a na prípadné sťahovanie odporučila pozemky v priemyselnej zóne pri letisku (bývalé sklady pohonných hmôt), susedný pozemok týchto skladov alebo pozemky pri diaľnici na vstupe do Piešťan od Vrbového.

Odhad nákladov na vybudovanie nového útulku sa však pohyboval vo všetkých troch prípadoch nad sumou 10 miliónov slovenských korún, čo je v prepočte viac ako 300-tisíc eur. Tieto ceny pochádzajú z roku 2008, v súčasnosti by suma bola omnoho väčšia.

Mesto v roku 2008 tlaku podnikateľov odolalo vyčíslením nákladov pre prípadné sťahovanie. V súčasnosti „útulkáčov“ zneisťuje samotné zastupiteľstvo. Tak azda aj s ohľadom na finančné dôsledky pre mestskú pokladňu poslanci pozemky Slobode zvierat prenajmú na nimi požadovanú dobu.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj