Poklona fachmanom

  • Editoriál / Blogy
  • 22. januára 2019, 14:00

Vždy som chcela byť novinárkou, no zisťujem, že mi v rodine chýba právnik, aby som sa mohla brániť proti neprávu, čo mi život nadelil. Chýba mi aj rodinný lekár, ktorému by som mohla zavolať aj o polnoci. Chýba mi inštalatér, ktorý by mi pred Vianocami opravil haváriu vody v šachte, chýba elektrikár, čo by sa vedel pozrieť do rozvodnej skrinky a opravil kúrenie.


Viera Dusíková (Autor: red)

Chýba mi aj pokrývač striech, keď sa uvoľní škridla pri komíne. Kým sme kúrili v sporáku a namiesto ohňa sa z dvierok začal valiť dym, zistila som, že niet nad kominára. O zubárovi ani nehovorím, mať tak zubarinu, to by bola paráda! No a o stolárovi, čo by mi vyrobil raz takú, raz onakú skrinku namieru a opravil stoličky na terase, ani nehovorím. Ak by som mala zváračské skúšky, už dávno by to u nás vyzeralo inak.

A aj keď som so záujmom pozorovala, ako si ľudia sami stavajú domy, byť tak murárom, obkladačom či tesárom, no čo vám poviem. Ach, byť tak krajčírkou, aké krásne šaty by som spichla. Milujem záhradníčenie, no vôbec mu, aj napriek tomu, že moji starí rodičia boli dobrí hospodári, nerozumiem. Dopestujem len muškáty a rajčiny. Kdekoľvek sa pozriem, za každou vecou, každou činnosťou vidím nejaké užitočné povolanie.

Aranžéri, speváci, speváčky, herci, sadovníci, architekti nám ho skrášľujú a kultivujú, ekológovia chránia, cukrárky osladzujú, vinári rozjasňujú a prinášajú múzy, smetiari čistia, psychológovia a kňazi pomáhajú opäť žiť, šoféri, ítečkári a železničiari skracujú vzdialenosti a šetria čas.

Priala by som si byť političkou, ktorá by chránila záujmy svojich ľudí a krajiny a dokázala ovplyvniť aj kolegov vo vláde i parlamente, aby Slovensko prosperovalo a ľudia sa tu viac usmievali a menej obracali posledné mince v hrsti. Žije sa tu ťažko. Snažím sa to robiť so cťou. A potom si poviem, prečo nie si spokojná? Veď byť novinárkou je pre teba poslaním. To, čo vieš najlepšie, je písanie. Máš doma kuchára, skladníka, učiteľa, jazykovedkyňu, ako ti je len dobre. Jeden navarí obed, druhý mu zabezpečí suroviny, tretí ti poradí ako s článkom, keď si v neistote, a štvrtý poprekladá, čo len potrebuješ.

Určite som nevymenovala všetky profesie. Úprimne závidím, ale aj doprajem každému jeho danosti, za ktoré mu patrí spravodlivá odmena. Hlboko sa skláňam pred darmi ducha, rozumu a umu, ktoré ste si poctivou prácou, štúdiom, praxou, často odopieraním zaslúžili. Som optimistom – ono sa vám to všetko dobro, čo ľuďom odovzdáte, vráti dvojnásobne. Nebude to dlho trvať, lebo Zem sa točí rýchlejšie. A mlyny tú rýchlosť kopírujú. Takže všetko dobro sa u vás zdvojnásobí. Ale pozor! Aj zlo.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek