Kraj spúšťa pilotný projekt participatívneho rozpočtu

  • Kraj / Spravodajstvo
  • 22. januára 2019, 12:00

Trnavský samosprávny kraj spúšťa projekt participatívneho rozpočtu. V prvom ročníku budú môcť obyvatelia kraja rozhodovať o rozdelení čiastky 250-tisíc eur na komunitné projekty v oblasti kultúry, športu, úprav verejných priestranstiev alebo v sociálnej sfére. Mesto Piešťany má svoj participatívny rozpočet zavedený už štyri roky.

Materské centrum úsmev potrebuje 15-tisíc eur na kanalizačnú prípojku a sociálne zariadenia (Autor: pror)

Pre okres Piešťany je v participatívnom rozpočte Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na tento rok vyčlenených 28-tisíc eur. Z mestského rozpočtu je v Piešťanoch na participatívnu časť vyčlenených 20-tisíc.

Kraj v súvislosti zo zavedením svojho participatívneho rozpočtu pripravil sériu verejných stretnutí, na ktorých chce záujemcom o podporu projektu poskytnúť všetky informácie o postupe pri podávaní žiadosti o peniaze. Predstavitelia TTSK budú o rozdeľovaní participatívneho rozpočtu diskutovať s obyvateľmi v Skalici, Šaštíne-Strážach, Senici, Hlohovci, Galante, Seredi, Dunajskej Strede, Šamoríne, Boleráze. Stretnutie v Piešťanoch sa uskutoční v utorok 22. januára o 17.00 h v budove Gymnázia Pierra de Coubertina. Záverečné stretnutia k participatívnemu rozpočtu budú 6. februára v Trnave a 7. februára vo Veľkom Mederi.

O podpore jednotlivých projektov občanov, občianskych združení alebo neziskových organizácií bude rozhodovať deliberácia, teda hodnotenie podľa vopred stanovených kritérií, ako aj elektronické hlasovanie obyvateľov Trnavského kraja nad 15 rokov. Deliberačné fóra pre jednotlivé okresy budú zložené z jedného krajského poslanca, dvoch pracovníkov Úradu TTSK a dvoch zástupcov občianskej verejnosti.

Participatívny rozpočet pred štyrmi rokmi zaviedol v kúpeľnom meste Miloš Tamajka. Každoročne na participatívnu časť zastupiteľstvo v rozpočte vyčleňovalo 20-tisíc eur. A na každý kalendárny rok bol schvaľovaný štatút participatívneho rozpočtu, ktorý určoval spôsob rozdelenia peňazí, ako aj spôsob hodnotenia predložených projektov.

Pre rok 2018 bolo napríklad stanovené, že radnica na základe elektronického hlasovania z participatívneho rozpočtu financovala päť „malých“ projektov do 2000 eur a dva „veľké“ projekty do 5000 eur. Aj keď je v rozpočte na rok 2019 na participatívnu časť opäť vyčlenená suma 20-tisíc eur, štatút, ako sa budú v tomto roku projekty vyberať alebo hodnotiť, zatiaľ zverejnený nie je.

Participatívny rozpočet vychádza z celosvetovo uznávaného konceptu, ktorý bol prvýkrát zavedený v roku 1989 v brazílskom meste Porto Alegre. Upravená verzia sa implementuje už niekoľko rokov aj v Európe a úspešne sa začala realizovať i na Slovensku. Participatívny rozpočet je procesom dobrovoľnej, priamej a univerzálnej demokracie, v rámci ktorej môžu obyvatelia určitého miesta či oblasti (obce, mestá, samosprávne kraje), členovia komunít, združení a verejných či neverejných inštitúcií diskutovať a rozhodovať o využití časti rozpočtu, respektíve o jeho výdajovej alebo príjmovej stránke.

Jozef Vojčiniak/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava