Úspešný kajakár Matej Michálek sa bude venovať trénerstvu

  • Šport / Ostatné športy
  • 21. januára 2019, 10:00

Piešťanský kajakár Matej Michálek bol zo zdravotných dôvodov nútený skončiť aktívnu kariéru. Pri rýchlostnej kanoistike však zostáva, ako tréner sa bude venovať mládeži v ŠK KAJAK Moravany nad Váhom. Piešťanskému týždňu prezradil svoje dôvody tohto vážneho rozhodnutia i plány do budúcnosti.

Matej Michálek bude ako tréner pôsobiť v ŠK KAJAK Moravany nad Váhom. © archív (mm)

Rodák z kúpeľného mesta patril dlho k najtalentovanejším slovenským vodákom a počas svojej kariéry dosiahol viacero výrazných úspechov. Darilo sa mu najmä ako členovi posádky štvorkajaku, ktorý v minulých rokoch dosiahol niekoľko výborných výsledkov. Medzi najvýraznejšie možno započítať víťazstvá na majstrovstvách sveta i majstrovstvách Európy do 23 rokov, trikrát tretie miesto z ME do 23 rokov a juniorov, bronzová medaila na ME seniorov, tretia priečka vo Svetovom pohári, piate miesto na MS seniorov a siedme na Európskych hrách. Celkovo teda sedem medailí z majstrovstiev sveta, Európy, Svetového pohára a ďalších 17 finálových umiestnení na vrcholných podujatiach.

O svojom ťažkom rozhodnutí nám úspešný vodák povedal nasledovné: „Po ôsmich profesionálnych sezónach som sa rozhodol ukončiť aktívnu športovú kariéru. Dôvodom boli stupňujúce sa problémy s predlaktím a tým pádom aj nespokojnosť s mojimi výsledkami môjho zamestnávateľa Športového centra polície. Síce sa mi podarilo v minulej sezóne vyjazdiť pre Slovensko miestenku na Európske hry v singli, bohužiaľ, klubové kritériá som nesplnil. Problémy s výsledkami sa dostavili hneď po rozpade nášho štvorkajaku. V posledných sezónach som jazdil iba singla a debla, typologicky som bol však vhodný len do ‚káštvorky‘.“

Piešťanec (druhý zľava) bol členom úspešného štvorkajaku.

Koniec aktívnej športovej kariéry však Matej Michálek neberie tragicky, práve naopak. Ako nám prezradil, snaží sa myslieť pozitívne a má čas na aktivity, ktorým sa počas kariéry profesionálneho kajakára venovať nemohol. „Musím sa priznať, že život po kariére si celkom užívam. Konečne mám čas na rodinu, kamarátov a môžem sa venovať aj rizikovejším športom, ktoré som si počas tvrdej prípravy nemohol dovoliť,“ uviedol Michálek.

Navyše nám prezradil, že z prostredia rýchlostnej kanoistiky neodchádza. Svoje nazbierané skúsenosti chce odovzdávať ďalej ako tréner v klube ŠK KAJAK Moravany nad Váhom. „V kanoistike zostávam ako tréner. Aj keď som piešťanský odchovanec, som trénerom v ŠK KAJAK. V Piešťanoch bolo trénerov dosť a pre mňa bolo prioritou dostať čo najviac priestoru. Po stretnutí s prezidentom klubu v Moravanoch a prerokovaní rôznych klubových tém som v tom mal takpovediac jasno. Povedal som si, že idem do toho a urobím, čo bude v mojich silách. Pre Moravany som sa rozhodol, pretože v nich vidím slušný potenciál do budúcnosti. S klubom máme smelé plány aj vďaka príkladnej pomoci obcí na druhej strane Váhu. Aktuálne začíname s náborom detí a intenzívne pracujeme na prosperite klubu,“ doplnil Michálek.

Tomáš Horký

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava