Smiech nepozná vek – klauniády pre skôr narodených

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. januára 2019, 12:00

Profesionálni zdravotní klauni z občianskeho združenia ČERVENÝ NOS Clowndoctors navštevujú pravidelne najmä hospitalizované deti, známi sú aj svojimi návštevami v seniorských zariadeniach a na geriatrických oddeleniach nemocníc. Občianske združenie uzavrelo partnerstvo so spoločnosťou prevádzkujúcou sieť lekárni na Slovensku, ktorá podporuje jeho aktivity zamerané práve na tieto návštevy.

Klauni prinášajú ľuďom vo vyššom veku potešenie a vzpruhu. © archív občianskeho združenia

Program Smiech nepozná vek – teda klauniády pre skôr narodených majú priniesť ľuďom vo vyššom veku, často osamelým v liečebných zariadeniach a zariadeniach sociálnych služieb, potešenie, vzpruhu a hlboký emocionálny zážitok, ktorý sa vymyká z bežného rámca ich všedných dní. Zdravotní klauni môžu vďaka pestrosti svojich pováh a charakterov, rovnako aj svojho repertoáru tém a pesničiek, povzbudiť v starších ľuďoch chuť k citovým prejavom. Nenásilne ich nútia pracovať s pamäťou, príjemnými spomienkami a celkovo ich podnecujú k väčšej duševnej a fyzickej aktivite.

Profesionálni zdravotní klauni pracujúci so seniormi sú špeciálne vyškolení na túto prácu, poznajú znaky a úskalia diagnóz, často sa vyskytujúcich v tomto veku. Klauni prispôsobujú svoj prejav a misiu danému stavu či charakteru postihnutia klienta. Ku každému pristupujú s úctou a empaticky, no zároveň sa snažia vytvárať vtipné situácie, pretože humor je potrebný aj vo vyššom veku.

Profesionálni zdravotní klauni navštevujú seniorské zariadenia i nemocnice.

„Seniori sú, žiaľ, na pokraji záujmu spoločnosti, napriek tomu, že pre ňu urobili vo svojom produktívnom živote veľmi veľa,” hovorí Katarína Turčanová, riaditeľka pre darcovstvo a strategickú komunikáciu o.z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors. „Témy seniorských projektov nie sú pre podporovateľov tak atraktívne ako napríklad choré deti. O to viac si vážime, že sa nám podarilo nájsť dlhodobého partnera na podporu tohto dôležitého a prínosného programu.”

Počas posledných mesiacov minulého roka sa vďaka finančnej podpore spoločnosti prevádzkujúcej sieť lekární podarilo zrealizovať viac ako 80 klaunských návštev v seniorských zariadeniach a ďalšia spolupráca je už naplánovaná. „Profesionálna starostlivosť o zdravie pacientov je jedna z našich základných hodnôt, na ktorej staviame a s akou pristupujeme aj k práci v lekárňach. Seniori si zaslúžia našu mimoriadnu úctu a mali by sme im venovať dostatočnú pozornosť a opateru. Preto nás nesmierne teší a vážime si, že prostredníctvom programu Smiech nepozná vek môžeme prispieť k starostlivosti o starších ľudí aj za bránami lekární,“ vysvetľuje Andrej Križan, komerčný riaditeľ Dr. Max.

Jozef Vojčiniak/ts ČERVENÝ NOS Clowndoctors

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava