Dočkajú sa niekedy Piešťany mestskej plavárne?

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 18. januára 2019, 08:00

Minulý rok v závere funkčného obdobia primátora Miloša Tamajku sa jednou z najdiskutovanejších tém stala plánovaná piešťanská mestská plaváreň na okraji parku v areáli oploteného priestoru futbalového štadiónu a aquapark blízko polikliniky vedľa výpadovky na Drahovce. Poďme si preto vysvetliť, ako to od roku 2015 vlastne so zámerom oboch plaveckých možností bolo a či má niektorý z tých dvoch projektov vôbec šancu na realizáciu.

Krytá plaváreň má stáť v areáli futbalového štadióna. (Autor: pror)

Aquapark, ktorý by mal stavať súkromný investor, sa nakoniec ukázal len ako nafúknutá bublina, ktorá po voľbách okamžite spľasla. Zámer mesta stavať plaváreň sa javil serióznejší a na jej výstavbu si mesto do rozpočtu pre rok 2019 naplánovalo 4,4-miliónový bankový úver.

Miloš Tamajka však voľby nevyhral a, naopak, poslanec Peter Jančovič, dlhodobý kritik zadlžovania mesta, podľa neho na úkor zbytočne predraženej stavby plavárne, vo volebnej súťaži o post primátora uspel. Po jeho zvolení nasledoval logický proces a nový primátor plánovanie výstavby plavárne za 4,4 milióna eur pozastavil. A tak sa za posledné štyri roky už druhýkrát výstavba plavárne stopla.

Najprv pred štyrmi rokmi svojou väčšinou hlasov poslanci z politického zoskupenia Spoločne pre Piešťany (SpP) zhodili zo stola projekt plaveckého centra, ktorý vznikol za čias primátorovania Rema Cicutta. Do tej doby za proces projektovania centra radnica zaplatila 70-tisíc eur. Následne sa v Piešťanoch zjavil súkromný investor a na mieste plánovaného plaveckého centra chcel vystavať plaváreň zo svojich peňazí a podľa svojho vlastného projektu v hodnote asi 2,2 milióna eur. Chcel si však pozemky pod plaváreň od radnice prenajať za symbolickú sumu. To sa ale poslancom nepozdávalo, a tak po niekoľkomesačných vyjednávaniach súkromný investor svoj zámer v roku 2017 ukončil.

Blížili sa však voľby a drvivá väčšina poslancov, vrátane primátora Tamajku, mala výstavbu plavárne vo svojich predvolebných sľuboch. Tamajka dal dokonca verejný prísľub, že ak za jeho primátorovania nebude plaváreň, tak ani nebude kandidovať. Na radnici sa tak zrodil nápad odkúpiť projektovú dokumentáciu plavárne od privátneho investora, ktorého pôvodne s jeho zámerom poslanci, a to najmä z klubu SpP, z Piešťan vyhnali.

Avšak skromná a pôvodne čisto funkčná stavba bez architektonických vychytávok s jedným hlavným 25-metrovým bazénom a jedným menším bazénom pre neplavcov zrazu nabrala prístavby s wellness centrom a reštauráciou. Projekt s rozpočtom 2,2 milióna svoju rozpočtovanú hodnotu zdvojnásobil na 4,4 milióna eur. A túto sumu niektorí poslanci minulý rok aj kritizovali. Vtedy sa na radnici zrodil doslova bizarný nápad, že stavba sa zlacnie tým, že síce prístavby pre wellness a reštaurácie v projekte zostanú, ale nenakúpi sa pre ne interiérové vybavenie. Na kúpu projektovej dokumentácie plavárne od privátneho investora a domaľovania prístavby reštaurácie a wellnessu radnica utratila 50-tisíc eur.

Prišli však voľby. Primátorom sa stal Peter Jančovič, politický projekt Tomáša Hudcoviča – SpP – skončil fiaskom a do poslaneckých lavíc namiesto nich prišli noví poslanci. Na svojej prvej pracovnej schôdzi v decembri minulého roka nové vedenie mesta spolu s obmeneným mestským zastupiteľstvom plánovaný úver v hodnote 4,4 milióna vyškrtli z návrhu rozpočtu na rok 2019 s tým, že chcú projekt prehodnotiť.

Objavili sa už však aj názory, či novú plaváreň vôbec postaviť na okraji mestského parku na pozemku vo vnútri oplotenia futbalového štadióna. K tomu je nutné doplniť, pretože aj tu často dochádza k skresleným interpretáciám, že tento priestor nie je súčasťou chránenej pamiatkovej zóny národnej kultúrnej pamiatky Mestský park. Práve naopak, z hľadiska územného plánu mesta Piešťany je v zóne určenej pre stavby rekreačného či športového charakteru. Rovnako ako je v tejto zóne z opačnej strany futbalového štadióna postavená basketbalová hala.

A tak sa azda konečne dočkáme odpovede, či vôbec, kde a aká plaváreň bude v Piešťanoch stáť, alebo sa len z mestských peňazí zrekonštruuje Eva, na ktorú zatiaľ nemá mesto majetkový dosah.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava