Betlehemy Stanislava Dostála premiérovo na Slovensku

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 17. januára 2019, 14:00

Milovníci umenia iste ocenia aj v mrazivom januári či vo februári jedinečnú výstavu, ktorú sprístupnilo Balneologické múzeum Imricha Wintera vo Vile dr. Lisku. Po prvýkrát na Slovensku, konkrétne v Piešťanoch, si môžu pozrieť zbierku betlehemov Stanislava Dostála. Výstava potrvá až do 17. februára.

Výstavu betlehemov môžete uvidieť vo Vile dr. Lisku v Piešťanoch. © Eva Drobná

Stanislav Dostál každoročne vystavuje svoje betlehemy po celej Českej republike. Hoci manželia Dostálovci žijú v Přerove, v Konici majú chalupu, na ktorú sa často vracajú. Tu sa S. Dostál venuje svojim záľubám – turistike a vyrezávaniu papierových betlehemov. V roku 2014 vydal aj Konický betlehem, ktorý namaľovala Jiřina Novotná.

Na Slovensku je prvýkrát prezentovaná jeho zbierka práve v Piešťanoch. V súčasnosti ju tvorí približne 600 betlehemov vyrezaných na preglejke a viac ako 200 papierových rozkladacích betlehemov. Venuje sa aj zbieraniu pohľadníc s motívom betlehemov.

Zbierku S. Dostál buduje už skoro 50 rokov – prvý betlehem vyrezal pre svoje dcéry v roku 1970. V časoch socializmu bolo vo vtedajšom Československu vydaných len pár papierových betlehemov a situácia sa výrazne zmenila po roku 1990, preto väčšina zbierky pochádza práve z tohto obdobia.

Prvé betlehemy podlepoval zberateľ tvrdým papierom zo zošitov či škatúľ, neskôr prešiel na preglejku. Betlehemy vyrezané na preglejke sú na výstave doplnené rozkladacími betlehemami, na stenách miestností sú závesné betlehemy a pohľadnice s motívmi Vianoc a betlehemov.

Zbierka obsahuje betlehemy rôznych veľkostí. Betlehemy veľkých rozmerov s množstvom postáv sú nainštalované v najväčšej miestnosti výstavných priestorov uložením na stoloch. Z dôvodu nedostatku priestoru nebolo možné v niektorých prípadoch vystaviť všetky časti betlehemov, ako to najmä bolo pri veľkých betlehemoch – napríklad pri Valašskom betleheme od Jana Bačáka alebo historickom Ústecko-Orlickom betleheme Jiřího Knapovského. Menšie diela sú vystavené v sklených vitrínach.

Na výstave si návštevníci môžu pozrieť aj niekoľko raritných betlehemov. V tom od Cyrila Boudy z roku 1969, ktorý bol publikovaný v detskom časopise Sluníčko, sú znázornené postavy Pražskej jari – Jozefa predstavuje Alexander Dubček, Máriu Marta Kubišová, Josef Smrkovský hrá na base a korunu nesie bývalý minister zahraničia Čestmír Císař. Hoci bol náklad stiahnutý z predaja, časť sa predsa dostala na trh. Zaujímavý je aj muklovský betlehem, ktorý namaľoval väzeň Jan Nesládek na Vianoce v roku 1949 vo väzenskom tábore Rovnost.

Niektoré exponáty sú inštalované vo výklade lekárne Pod kolonádou.

Pri príležitosti otvorenia výstavy S. Dostála vydalo Balneologické múzeum papierový betlehem Klaňanie sa pastierov, ktorý je možné zakúpiť v jeho expozíciách.

Vladimíra Pribišová, etnografička múzea

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila