Rádio Piešťany môže byť rozhlasovou stanicou roka

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 16. januára 2019, 16:00

Už vo štvrtok 17. januára bude Zväz autorov a interpretov populárnej hudby opäť udeľovať výročné ceny v oblasti hudby. Tento rok, rovnako ako vlani, je v kategórii regionálna/lokálna rozhlasová stanica roka nominované aj Rádio Piešťany.

Zväz autorov a interpretov populárnej hudby (ZAI) bude udeľovať výročné ceny najlepším za rok 2018 v kategóriách Rozhlasová stanica lokálna/regionálna, Rozhlasová stanica celoplošná, Rozhlasový redaktor/ moderátor, Usporiadateľ, Festival, Klub – malý a veľký, Album, Skupina, Spevák, Speváčka a Objav.

Nominácie v týchto jedenástich kategóriách sú výsledkom dvojkolového hlasovania autorov, hudobníkov, spevákov, producentov, promotérov, manažérov a ďalších členov a priaznivcov ZAI, ktorí v prvom kole posielali svoje návrhy na nominácie. Mená a subjekty s najvyšším počtom hlasov na prvých troch priečkach vytvorili nominácie na víťazov, o ktorých sa rozhodovalo v druhom kole.

V kategórii Festival roka ašpiruje na ocenenie Topfest, ktorý na piešťanskom letisku organizovali naposledy v lete 2017, no od minulého roka si ho návštevníci užívajú na Zelenej Vode. V open-air festivalovej kategórii sa do najužšieho výberu nedostal, ale viac ako jednu nomináciu získal aj festival Grape. Hlasujúcich zaujali však i Vrbovské vetry či Lodenica.

Spomedzi usporiadateľov môže cenu získať Piešťanec Dušan Drobný, organizátor Topfestu. Medzi ďalšími nominovanými, ktorí sa medzi najlepších troch neprebojovali, figuruje i Braňo Jobus za Vrbovské vetry a kolektív festivalu Grape.

Cenu Rozhlasová stanica roka môže tento rok získať domáce Rádio Piešťany. Stanica, ktorá 31. decembra oslávila ôsme narodeniny, hrá predovšetkým kvalitnú hudbu, preto vo vysielaní zaznieva len minimum hovoreného slova a reklám. Pri počúvaní Rádia Piešťany, ktoré vysiela na vlne 90,2 MHz, si len sťažka vypočujete súčasné hity. Pri zostavovaní archívu sa tvorcovia zamerali na to najlepšie, čo bolo produkované od roku 1960. Hudbu, ktorá v čase svojho vzniku tvorila absolútnu hudobnú špičku, pritom nie vždy možno víťazila v hitparádach. Rádio Piešťany je jediné slovenské rádio, ktoré vysiela takýto žáner. Samozrejmosťou je vysielanie prostredníctvom internetu.

Súpermi Rádia Piešťany sú Aligator Classic Rock Rádio Bratislava a Radio One Rock Nitra.

Cenu za celoživotný prínos k rozvoju hudobnej scény si príde prevziať legendárny rozhlasový a televízny moderátor verejnoprávnej ORF zo susedného Rakúska Udo Huber, ktorý sa v bezhraničnom éteri svojimi reláciami prihováral aj slovenskému publiku za vtedajšou pomyselnou železnou oponou.

ZAI je nezávislou organizáciou, ktorá pôsobí v oblasti slovenskej populárnej hudby. Účelom je rozvoj tvorivých aktivít vo všetkých oblastiach populárnej hudby a prehĺbenie úsilia o riešenie jej špecifických problémov. ZAI začal fungovať v roku 1990, neskôr svoju činnosť utlmil, no po zrušení ankiet Slávik a Aurel boli v roku 2011 výročné ceny obnovené v komornej forme. Tento rok je akcia po prvý raz prístupná aj verejnosti.

Mená víťazov výročných cien ZAI, ktorí získajú sošky mikrofónov, sa dozvieme vo štvrtok 17. januára v bratislavskom Majestic Music Clube.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav