Pomôžu charterové lety zachrániť letisko?

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 16. januára 2019, 08:00

Piešťanské letisko sa v roku sa v roku 2019 pomaly prebúdza k životu. Potom, ako v závere minulého roka trnavský župan Jozef Viskupič oznámil podpísanie zmluvy na letné charterové lety do Turecka, v posledných dňoch k nim pribudla ďalšia destinácia, a to egyptská Hurghada. Pre ekonomickú samostatnosť letiskovej akciovky, ktorá letisko prevádzkuje, je to však len krok na ešte poriadne dlhej ceste.

Boeing 737-800 leteckej spoločnosti Fly Egypt uvidia Piešťanci nad svojimi hlavami od 26. mája tohto roka. © airportkosice.sk

Charterovú dopravu za teplom a morom cestujúcim dovolenkárom zabezpečuje nitrianska cestovná kancelária prostredníctvom leteckej spoločnosti Fly Egypt. Letecká spoločnosť podľa dostupných informácií na prepravu použije lietadlá typu Boeing 737-800, ktoré dokážu prepraviť 189 pasažierov. Podľa údajov z webovej stránky cestovnej kancelárie prvé lietadlo vzlietne z plochy piešťanského letiska 26. mája a namieri si to do Antalye. Ďalšie poletí 31. mája do Hurghady.

Celkovo odbavia na piešťanskom letisku päť letov do každej uvedenej destinácie tam aj späť, pričom posledný let Fly Egypt v tomto roku pristane na letisku 5. júna. A tak už len v dôsledku činnosti tejto leteckej spoločnosti na letisku v kúpeľnom meste prejde jeho odbavovacími halami v roku 2019 takmer štyritisíc cestujúcich. Za minulý rok pričom letisko vybavilo len sedem stovák leteckých pasažierov.

To je však len kvapka v mori pre záchranu letiska. Podľa správy leteckého experta, profesora Antonína Kazdu, ktorú si nechala piešťanská radnica vypracovať v roku 2016, potrebuje letisková spoločnosť pre svoju ekonomickú samostatnosť odbaviť až 100-tisíc pasažierov ročne. To sa v súčasnej dobe z malých slovenských regionálnych letísk darí dosiahnuť len košickému.

Avšak ambícia piešťanskej letiskovej akciovky v prípade dosiahnutia ekonomickej sebestačnosti prinesie obyvateľom mesta aj negatíva. A presne to by si mali uvedomiť tí, ktorí žiadajú sfunkčnenie letiska do plnej prevádzky.

Len na to, aby letisko netvorilo dlh pri dosiahnutí prepravenej kapacity 100-tisíc pasažierov,  by vzlietlo či pristálo každý deň v roku priemerne 1,5 lietadla typu Boeing 737-800.

Ak to však zhutníme na jún až september, keď sa charterové turistické lety do destinácií v Stredomorí uskutočňujú, tak by pre ekonomickú samostatnosť letiska muselo v období štyroch mesiacov pristáť či vzlietnuť takmer päť lietadiel denne. A s tým sa budú musieť v prvom rade vyrovnať obyvatelia ulíc Kláštorská či Vodárenská, nad ktorých hlavami budú v malej výške prelietať.

Ale i to sú čísla čisto hypotetické, nakoľko pre najbežnejšie lietadlá používané leteckými spoločnosťami na charterovú či linkovú dopravu, ako je napríklad Boeing 737 či Airbus A320, v horúcich letných dňoch je piešťanská pristávacia dráha prikrátka. Je to z dôvodu, že rozpálený letný vzduch je riedky a vzletová dráha sa u lietadiel predlžuje. Zrejme aj preto „cestovka“ z Nitry v júli a auguste z piešťanského letiska svojich klientov už nikam neprepravuje.

Ale v takomto prípade, z dôvodu prepravy 100-tisíc cestujúcich potrebných pre zabezpečenie ekonomickej samostatnosti letiskovej spoločnosti, by tých lietadiel za mesiac máj a jún muselo denne pristáť či vzlietnuť dokonca desať. Čiže súčasný kontrakt na desať vzletov a desať pristátí do Hurghady a Antalye by bol za dva dni zrealizovaný.

Ak by letisková spoločnosť chcela zabezpečiť prevádzku dopravných lietadiel strednej triedy aj v horúcich letných mesiacoch, pristávacia dráha by potrebovala zväčšiť šírku na 45 metrov a dĺžku na 2500 metrov. A takúto investíciu na celkovú rekonštrukciu letiskovej plochy letecký odborník, profesor A. Kazda, vyčíslil v roku 2016 na sumu takmer

22 miliónov eur. To je na porovnanie takmer kompletný ročný rozpočet mesta Piešťany, jedného z troch vlastníkov letiskovej spoločnosti.

Majoritným vlastníkom Letiska Piešťany je Trnavský samosprávny kraj, mesto Piešťany má 22,3 % podiel a ministerstvo dopravy 20,4 %.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava