Stromčeky putujú do kompostu

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 15. januára 2019, 14:00

Najkrajšie sviatky v roku už sú dávno za nami a vrátili sme sa do starých zabehnutých pracovných koľají. S tým je spojené i odzdobovanie domovov a vyhadzovanie vianočných stromčekov. Kde končia?

Vianočné stromčeky do igelitu rozhodne baliť netreba. (Autor: Supa)

Obyvatelia vyhadzujú vianočné stromčeky ku kontajnerom, odkiaľ ich Služby mesta Piešťany zvážajú. „Priebežne zberajú stromčeky od stanovíšť zberných nádob, kde ich ľudia ukladajú. Je možnosť ich zaviesť aj do prevádzky zberného strediska, čo využívajú skôr obyvatelia rodinných domov. Stromčeky napokon končia v prevádzke skleníkového hospodárstva, kde sú podrvené a následne s ostatným bioodpadom prepravené na spracovanie do kompostárne,“ prezradila Zuzana Jakubisová z oddelenia životného prostredia Mestského úradu v Piešťanoch.

Takto to funguje v drvivej väčšine miest. Trnavské stromčeky končia okrem kompostu aj ako palivo do elektrární alebo teplární, kde sa spaľuje drevná štiepka.

Ak plánujete v nasledujúcich dňoch stromček vyhodiť, nezabudnite ho poriadne odzdobiť a určite nebaľte do plastových fólií ako na fotografii. Igelity do kompostu určite nepatria, takže zbytočne vzniká práca ľuďom, ktorí budú musieť dreviny zasa odbaliť.

Práve z dôvodu nedôsledného odzbobenia stromčeky nenakŕmia zverinu v ZOO. Ak totiž obyvatelia zanedbajú odzdobovanie a ponechajú na stromčeku háčik či kus drôtu, môže sa to pre zviera skončiť minimálne tráviacimi ťažkosťami.

A čo sa týka pred Vianocami nepredaných stromčekov, kým bratislavská zoologická záhrada i tieto odmieta pre ich zlú stráviteľnosť, košická ich, naopak, niektorým zvieratám v zime servíruje.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav