Na novom urgentnom príjme ošetrili v decembri 1308 pacientov

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 15. januára 2019, 12:00

Už viac ako mesiac slúži pacientom s akútnymi ťažkosťami nepretržité 24-hodinové pracovisko urgentného príjmu v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch. Nemocnica po stavebných úpravách a priestorovom vybavení za 115-tisíc eur s DPH z vlastných zdrojov otvorila oficiálne priestory urgentu a ambulancie pohotovostnej služby v decembri minulého roka. V uvedenom mesiaci tu ošetrili 1308 pacientov.

Vchod do priestorov urgentného príjmu je za informačnou kanceláriou. (Autor: vd)

„Ako už samotný názov urgentný príjem hovorí, slúži pacientom s urgentnými zdravotnými problémami, ktoré ich môžu vážne ohroziť,“ uviedol riaditeľ nemocnice Štefan Kóňa.

Pracovisko je jednotným a samostatným oddelením, ktoré úzko spolupracuje s ostatnými oddeleniami, inými zdravotníckymi zariadeniami a Záchrannou zdravotnou službou. Je situované na prízemí nemocnice v blízkosti hlavného vchodu.

Urgentný príjem pozostáva z ambulancie interného lekárstva a chirurgie. Jeho súčasťou sú aj expektačné lôžka, na ktoré je možné pacienta umiestniť na určitú dobu. Po uzavretí diagnózy pacienta prijmú na lôžkové oddelenie alebo ho odporučia do domácej liečby. Prínosom pre pacientov je aj umiestnenie Ambulancie pohotovostnej služby (bývalá LSPP) v priestoroch urgentu. V bezprostrednej blízkosti sa nachádza taktiež pracovisko RDG, CT a SONO. Prvotné ošetrenie pacientom poskytuje tím odborne spôsobilých lekárov, sestier a iných zdravotníckych pracovníkov.

Dôvodom, prečo urgentný príjem v Piešťanoch vznikol, je fakt, že Nemocnica A. Wintera je od augusta minulého roka zaradená do siete nemocníc s urgentným príjmom prvého typu. Podľa zákona ide o minimálne jednu ambulanciu s lekárom, triediacou sestrou a ďalšou sestrou či záchranárom. V nemocnici však po novom slúžia na urgente internista, chirurg aj úrazový ortopéd. Nachádza sa tam i sadrovňa. Pacientom je k dispozícii priestranná čakáreň, ktorá slúži pre uvedené ambulancie spoločne.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava