Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 13. januára 2019, 10:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, v éteri, ba aj v printových médiách, je v ostatnom čase veľmi frekventovaný výraz – najväčší.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Spoločnosťou na Slovensku hýbe diskusia o tom, kto z nás je najväčší Slovák… Vyhlásili anketu a ľudia sa vehementne pridali s ich názormi, kto si vlastne takýto titul zaslúži. Najväčší – je gramaticky tretí stupeň prídavného mena veľký. Stupňovanie má tri podoby: prvý stupeň – veľký, druhý stupeň – väčší, tretí stupeň – najväčší. Ak sa chceme dostať k tretiemu stupňu, mali by sme si uvedomiť ten pôvodný – jeho formu aj význam. V tomto prípade – veľký. Podľa mňa už tu nastal problém, pretože v mnohých prípadoch tým Slovákom, ktorých respondenti ankety označili za najväčších, chýbal už prvý stupeň prídavného mena – pretože v ich bytí veľkými nikdy neboli…

Podoby džezu vo svojom druhom tohtoročnom vydaní ostávajú verné tradícii pripomínania výročí a jubileí velikánov džezu. Práve 13. januára sa narodil fenomenálny hudobník, bez ktorého by džezová história bola veľmi ochudobnená. Americký gitarista Joe Pass bol syn sicílskeho emigranta. Jeho otec Mariano Passalaqua sa narodil na Sicílii a pracoval ako oceliarsky robotník. Joe Pass je považovaný za najlepšieho gitaristu 20. storočia, hrával a tvoril často s klaviristom Oscarom Petersonom a jedinečnou Ellou Fitzgerald. V nedeľu 13. januára by sa dožil 90 rokov. Z nespočetného množstva jeho nahrávok pre reláciu vyberieme tie najzaujímavejšie.

Slovenský džezový život obohatil nový album. Ján Fančovič nahral spolu s orchestrom Fats Jazz Band zaujímavú nahrávku Swingin´ organ, a aj tú vám v našej relácii predstavíme. Aktuality a informácie z domácej i zahraničnej džezovej scény sú stálou súčasťou nášho vysielania.

Na stretnutie v nedeľu o 20:00 na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav