Plesová sezóna je tu opäť a s ňou i nové trendy. Nechajte sa inšpirovať

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. januára 2019, 10:00

Mnohí si prvé mesiace v roku nevedia predstaviť bez poriadnej plesanice. Napriek tomu, že najdôležitejšie je, s kým sa na akcii zabávate, na plesoch je predsa veľmi dôležitý aj váš vzhľad. Poradíme vám, čo by ste mali dodržať, ak chcete v roku 2019 vyzerať elegantne a trendy.

Šaty radšej matné

Pre rok 2019 je v plesovej sezóne príznačná jednoduchosť so zameraním na detaily. Ako nám prezradila Ľubica Dóczyová zo svadobného salónu Ľubica, lesklé materiály a látky túto sezónu nie sú in. Plesové šaty by podľa nej mali zdobiť 3D detaily, jemné kvietky, ozdobné krištáľové kamienky. Tieto detaily dobre vyzerajú na jemných priehľadných materiáloch, tyle, šifóne, ale aj na matnom saténe. Lesk krištáľových kamienkov pri umelom osvetlení premení šaty na okúzľujúci klenot. Okrem toho medzi zaujímavé detaily patria aj mašle, či už ako zaväzovacie stuhy v páse, alebo ako ozdoba, ktorá nám pomôže zakryť nejaký nedostatok.

Do popredia sa dostávajú aj zamatové modely obopínajúce siluetu napr. so špagetovými ramienkami a výrazným dekoltom na chrbte. Zaujímavým prvkom na jednoduchých šatách je i hlboký výstrih v tvare V, ku ktorému sa hodí hladká kruhová sukňa z pevného materiálu. Takýto výstrih však nesvedčí každému.

Správne zvolený strih je veľmi dôležitý. Ak nemáte dokonalú postavu, treba si zvoliť strih, ktorý šikovne zakryje nedostatky. Našťastie sa opäť vracajú dlhé šaty. Ak predsa len dávate prednosť krátkym, v ponuke sú takzvané dvojité multifunkčné šaty. Ich spodnú vrstvu tvoria krátke šaty, na ktoré si od pása oblečiete ešte jednu dlhú priesvitnú sukňu. Môže byť klasická alebo zavinovacia s rozparkom, prípadne len zozadu a prechádza čiastočne až na boky.

V neposlednom rade stálicou medzi materiálmi je čipka. Či je na celých šatách, alebo len ako aplikácia, vždy pôsobí honosne a zaujímavo. Sú však typy, ktorým svedčia jednoduché hladké materiály a strihy.

Aj v tomto roku sa naďalej objavujú róby inšpirované slovenským folklórom, či už strihom, alebo kvetinovými motívmi. Ak si chcete nechať poradiť, v salónoch majú skúsenosti.

Čo sa týka farieb, kraľovať bude červená, ružová, smaragdová, ale aj čierna, biela, strieborná.

Nemusíte utratiť „majland“

V dnešnej dobe sa dá vybrať pekné oblečenie aj za menej peňazí, avšak treba mať prehľad o materiáloch a rozumieť sa kvalite spracovania, aby ste predišli dojmu lacno vyzerajúcej róby. V salónoch si môžete zapožičať krásne róby za prijateľné ceny a nemusíte riešiť, čo so zakúpenými šatami po plese, pretože o rok budú iné trendy.

Reálne modely z fotografií a veľa ďalších šiat nájdete v Svadobnom salóne Ľubica na Staničnej ulici v Piešťanoch.

Outfit tvoria i doplnky

Jeden z dôležitých doplnkov na plese je malá kabelka, ktorá by mala ladiť so šatami alebo topánkami. Čo sa týka ostatných doplnkov, platí zásada – čím výraznejšie šaty, tým jednoduchšie doplnky. Silueta zahalená do krásneho zamatu je šik sama o sebe, nepotrebuje žiadne mohutné šperky. Ak máte radi smaragdovú, takéto šperky sa perfektne hodia k večernej róbe. Ak si netrúfate na celé šaty, tak zvoľte aspoň doplnky. Napríklad náušnice, náhrdelník, opasok, ktoré ladia k čiernej alebo krémovej róbe, prípadne v kombinácii so zlatou.

Všetky farby si treba citlivo vyberať podľa farby pleti, pretože napríklad farba šiat veľmi ovplyvní celkový dojem. Ak chcete mať na plese krásne opálenú bronzovú pokožku, dopomôcť si k nej môžete v Tropic Sun soláriu na Moyzesovej ulici.

Páni plesajú bez kravaty

Ples je i pre pánov jednou z večerných spoločenských akcií, pri ktorej je zvolenie správneho outfitu kľúčovým. Hostiteľ by mal na pozvánke určiť dress code.

Podľa pravidiel spoločenskej etikety sa musí k obleku nosiť výhradne biela, najlepšie bavlnená košeľa s dlhým rukávom, aby bola vidieť manžeta na rukáve košele. K smokingu je vhodné voliť smokingovú košeľu a motýlik čiernej farby, nie kravatu. Na ples by si páni mali obuť elegantné čierne topánky s koženou podrážkou, najlepšie lakovky, alebo topánky z leštenej kože s oxfordovým šnurovaním.

Dôležité je spomenúť, že plesy majú svoje delenie. Formálne a neformálne. Ak sa chystáte na formálny ples, je nevyhnutné, aby ste zvolili smoking. K tomu biela košeľa s dlhým rukávom, viazací čierny motýlik, lakované topánky a máte dokonalý outfit slávnostného rázu.

Ak sa muž chystá navštíviť ples neformálny alebo ak uvedie hostiteľ na pozvánke dress code dark suit/black suit, môže zvoliť čierny alebo tmavomodrý oblek (v odtieni midnight blue). Oblek by nemal mať výrazné vzory, košeľu je opäť nutné voliť jednofarebnú s dlhým rukávom, nesmú chýbať manžetové gombíky. K večernému obleku volíme koženú šnurovaciu obuv. K obleku nosíme výhradne košeľu s dlhým rukávom, pretože nám musí spod saka prečnievať minimálne centimeter až dva. Rukáv má byť taký dlhý, aby zakrýval celé zápästie a končil pri koreni prstu. Pri formálnych udalostiach rukáv košele neohŕňame.

Rozopnutý gombík pri krku a nosenie kravaty je pri spoločenských akciách neprijateľné. Dôležité je zvoliť správny strih košele. K smokingu volíme košeľu s francúzskymi (zdvojenými) manžetami a s golierom so stojačikom so zahnutými špičkami.

Výhodou dvojradového obleku je, že obopína celé telo, nevýhodou je, že sako sa zapína na oboch stranách a nie je povolené ho počas dňa rozopínať. Nerozopína sa ani v sede ako jednoradové sako. U jednoradového saka máme väčšiu voľnosť, lebo v sede a pri tanci ho môžeme mať rozopnuté. Sako musí byť zapnuté, ak sa predstavujeme, podávame niekomu ruku, máme preslov a pod. Spodný gombík ostáva vždy rozopnutý. Sako si v spoločnosti nesmie muž dať dole, pretože košeľa nie je považovaná za vrchné oblečenie, ale za bielizeň. K jednoradovému obleku si môžeme vziať vestu, ktorá ho posunie o jednu priečku vyššie v rebríčku slávnostného oblečenia.

V predajniach Ozeta nájdete široký výber košieľ a oblekov z rady Mix and Match, čo zabezpečuje kombináciu saka a nohavíc v rovnakom materiálovom aj farebnom prevedení. Kombinovať môžete, ale rôzne veľkosti v ponuke sú predĺžené aj skrátené. U vybraných základných modelov dokonca ponúkajú dva typy saka a nohavíc (užšie, modernejšie alebo širšie, konzervatívnejšie) z rovnakého materiálu. V Ozete obavy z toho, žeby vám oblek nesadol, mať nebudete.

Ako sa zladiť s partnerom

Najdôležitejším pravidlom je, aby obaja partneri dodržali predpísané oblečenie, ktoré určuje hostiteľ.

Často sa stretávame s tým, že pár sa chce na udalosť obliecť tak, aby mal muž motýlik alebo kravatu vo farbách partnerkiných šiat. To už dávno pravidlom nie je. Pár sa má zosúladiť najmä štýlom oblečenia. V praxi to znamená, že ak má muž frak, dáma má mať veľkú večernú toaletu. Ak smoking, dáma si oblečie spoločenské šaty.

A čo ak je po sviatkoch róba pritesná?

Ak je vám róba pritesná, pomôcť si môžete metódou BodyWraps Slim, ktorá napomáha k zoštíhleniu postavy, spevneniu pokožky, detoxikácii a k odplaveniu nadbytočnej vody z tela. Už po prvej kúre garantuje úbytok 5 až 30 centimetrov z celkového obvodu tela. Ten je spôsobený stimuláciou lymfatického systému – odplavením vody obsahujúcej toxíny. S novou zmesou vedia bojovať i proti tukom. Metóda je klinicky testovaná.

Pomocou BodyWraps Slim môžete už pri prvej kúre dostať z tela nadbytočnú vodu a pri pravidelnom ošetrení spaľovať tuky. Kúru je vhodné zopakovať podľa potreby tri až sedemkrát. Ak treba rýchle výsledky, je možné opakovanie už po troch dňoch. Metóda je vhodná pre obe pohlavia a pre všetky vekové kategórie.

(red)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav