Súd rozhodne o odmenách v Letisku Piešťany vo februári

  • Nezaradené
  • 11. januára 2019, 16:00

Okresný súd v Piešťanoch vynesie rozsudok v prípade žaloby bývalého člena predstavenstva spoločnosti Letisko Piešťany Vladimíra Krátkeho o vyplatenie odmeny za jeho pôsobenie v tejto spoločnosti 8. februára. Krátky žaluje spoločnosť o približne 50-tisíc eur za členstvo v jej predstavenstve v období rokov 2009 až 2012. Právna zástupkyňa Letiska Piešťany Katarína Bruncková na dnešnom pojednávaní požiadala súd, aby žalobu zamietol, uplatňovaný nárok je podľa nej v rozpore s dobrými mravmi a prieči sa aj zásadám poctivého obchodného styku.

Piešťanský súd bude 23. januára pojednávať aj o žalobe ďalšej bývalej členky predstavenstva Dariny Machovičovej, ktorá sa tiež domáha vyplatenia odmien, ktoré spolu s úrokmi z omeškania presahujú 50-tisíc eur. Celková nevyplatená čiastka odmien bývalým členom orgánov spoločnosti Letisko Piešťany spolu s úrokmi z omeškania dosahuje 550-tisíc eur, vyplatenia peňazí súdnou cestou sa zatiaľ dožadujú len niektorí.

Predseda Výboru Národnej rady SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj Boris Kollár označil uznanie odmien neustále stratového letiska za nemorálne a neslušné. „Odmeny si uplatňujú ľudia, ktorí vedeli, že to vedú od desiatich k piatim, ktorí vedeli, že to letisko ide havarovať, že nemá na výplaty, tak títo ľudia si uplatňujú obrovské a nezmyselné odmeny,“ povedal po dnešnom pojednávaní Kollár, ktorý vedie dlhodobý poslanecký prieskum v piešťanskej letiskovej spoločnosti. Podľa neho malo byť pôvodne letisko rozparcelované a pozemky ponúknuté developerom. Po zmene vedenia Trnavského samosprávneho kraja koncom roku 2017 a po výmene členov orgánov je už podľa Kollára možné povedať, že spoločnosť Letisko Piešťany je zachránená, preto bude aj poslanecký prieskum po vynesení rozsudku ukončený.

Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič tiež považuje vyplatenie akýchkoľvek odmien bývalým členom vedenia letiska za nehorázne a nemorálne. Upozornil na to, že terajší krízový manažment, ktorý nastúpil po jeho príchode na post župana, letisko stabilizoval, reštartoval, a to bez nároku na odmenu. Piešťanské letisko už má podpísanú zmluvu na charterové lety do tureckej Antalye a aktuálne aj do egyptskej Hurghady, čo výrazne zlepší jeho ekonomiku.

Spoločnosť Letisko Piešťany prestala vyplácať odmeny členom predstavenstva a dozornej rady v roku 2010. Záväzky im však v roku 2014 a opakovane aj v roku 2015 uznala. Na súde dnes ako svedkovia vypovedali bývalý predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš, jeho bývalý asistent Juraj Štaffa a ďalší bývalí členovia vedenia letiska. Zhodli sa na tom, že uznaním odmien chceli oddialiť ich vyplatenie a vyhnúť sa súdnym žalobám o vyplatenie. Príslušné dokumenty k odmenám boli podľa nich súčasťou účtovníctva spoločnosti.

Okrem Trnavského samosprávneho kraja sú ďalšími akcionármi v spoločnosti mesto Piešťany a ministerstvo dopravy. Letisko už celé roky zápasí s malým záujmom o jeho služby.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav