V Piešťanoch napadlo najviac snehu za posledných osem rokov

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 10. januára 2019, 17:00

Bohatú snehovú nádielku do regiónu Piešťan podľa klimatológa Pavla Faška priniesla zmena prúdenia vzduchu, ktorá v tomto regióne a ročnom období nie je až tak bežná. Severozápadné prúdenie vzduchu prinieslo množstvo vlhkosti a nízke teploty zabezpečili že zrážky vypadávali z oblakov v podobe snehu. Viac snehu ako v uplynulých dňoch naposledy v Piešťanoch napadlo v roku 2010.

V Piešťanoch napadlo 22 centimetrov snehu. (Autor: Supa)

Výdatné sneženie nad Piešťanmi sa spustilo v utorok a pretrvalo až do stredy. Snehová prikrývka v stredu o siedmej hodine ráno dosiahla podľa meteorológov hrúbku 22 cm. Viac snehu v Piešťanoch bolo naposledy 4. februára v roku 2010. Vtedy hrúbka snehovej pokrývky dosahovala 24 cm.

Piešťany však bez snehu neboli ani v období medzi rokom 2010 a súčasnosťou. Najväčšia hrúbka snehovej pokrývky v zime v roku 2012 18. februára v regióne dosahovala 15 cm. Následne 31. januára 2015 to bolo 13 cm snehu. V iné roky podľa P. Faška bola v Piešťanoch snehová pokrývka skôr symbolická.

Preto podľa klimatológa sneh v zime v Piešťanoch nie je pravidlom, a keď už sa tak stane, treba si ho vychutnať napríklad aj zimnými radovánkami. Dokedy sneh vydrží nám P. Faško nevedel presne určiť, no podľa neho z hľadiska dlhodobých priemerov je súčasné obdobie nadmieru teplé. „Premenlivý charakter počasia bude prevládať, chladné dni budú striedať dni na január nadmieru teplé a aj zrážky sa budú striedať vo forme snehu či dažďa,“ vysvetlil nám P. Faško.

Pokiaľ sa však aj súčasná snehová pokrývka roztopí, klimatológ nevylučuje, že pri takomto charaktere počasia obdobné množstvo snehu do konca zimy opäť napadne. „Sneh v regióne síce vyrába starosti najmä motoristom, no treba si však uvedomiť, že je to veľká zásobáreň pre podzemné zdroje vody,“ dodal klimatológ.

Či zimy alebo aj letá boli za posledných niekoľko rokov v regióne z hľadiska úhrnu zrážok hlboko pod normálom, čo si všimli najmä majitelia studní. Súčasná zimná snehová pokrývka sa po roztopení môže stať výdatným doplnením výšky hladiny spodných vôd.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín