Bohatá snehová nádielka dala zabrať aj technickým službám

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 10. januára 2019, 13:00

Služby mesta Piešťany (SMP) sa pri odpratávaní snehu počas utorku a stredy takmer nezastavili. V teréne boli nielen technickí pracovníci, ale aj takmer celá administratíva. Dovedna „do boja“ s výdatnou snehovou nádielkou služby mesta nasadili takmer stovku pracovníkov a osemnásť kusov techniky.

Pracovníci SMP v stredu odhŕňali sneh už od tretej ráno. © FB Služby mesta Piešťany - Stredisko verejnej zelene

Od utorka do stredy napadlo v Piešťanoch 23 cm snehu v pomerne krátkom čase a veľkej intenzite. Pre zabezpečenie úpravy ciest a chodníkov SMP nasadilo všetku svoju techniku a takmer každého zamestnanca, čo dokázal aspoň manipulovať s lopatou.

No sneh nebol to jediné, čo komplikovalo situáciu v kúpeľnom meste. Pod vrstvou bielej pokrývky nevydržali niektoré stromy a ulamovali sa mohutné konáre. A tak sa ani pilčíci nezastavili, a to napríklad pri odstraňovaní polámaných konárov na Nitrianskej ulici, či v dôsledku ťarchy snehu zlomenej borovice na ulici Pod Párovcami.

Celkovo pracovala v uliciach mesta takmer stovka zamestnancov SMP, bez ohľadu na ich pracovné zaradenie a „do boja“ so snehom sa zapojili nielen technickí pracovníci, ale aj administratíva. Odpočinok si dopriali len na pár hodín v noci a v stredu už od tretej ráno opäť zápasili s prívalom snehu.

Z technických prostriedkov nasadili všetko, čo majú k dispozícii, a tak ste mohli v uliciach mesta stretnúť dva automobilové sypače, štyri multikáry, dva malé univerzálne odhŕňače a päť traktorov. Na ručné odpratávanie snehu z autobusových zastávok pracovníkov rozvážalo päť osobných automobilov. Počas sneženia však cesty a chodníky inertným materiálom neposýpali, len odhŕňali. „Do padajúceho mäkkého snehu to nemá význam. Štrk by sa bez akéhokoľvek účinku len zaboril do snehu. S posýpaním začíname až od štvrtku,“ vysvetlila nám riaditeľka služieb Hana Dupkaničová.

Zároveň dnešným dňom (štvrtok) začínajú odpratávať parkoviská a sneh z ulíc mesta vyvážať. „Treba si uvedomiť, že išlo z hľadiska intenzity sneženia o extrémnu situáciu,“ opisovala situáciu riaditeľka.

Odhŕňanie snehu v uliciach Piešťan však prináša aj komplikácie v podobe pri krajnici parkujúcich áut. Ich majitelia na prácu SMP často šomrú, že pri prechode radlice či pluhu im autá ešte viac zahrnú.

Na SMP dokonca disponujú písomnou žiadosťou, aby sneh na ulici A. Hlinku odhŕňali jazdou v protismere a sneh namiesto na parkujúce autá vyhŕňali do stredového pruhu. Zisťovali sme tak u náčelníka mestskej polície Marcela Mihálika, či je niečo také možné. „Za bežnej premávky určite nie. Odhŕňacie vozidlá sa riadia zákonom o cestnej premávke ako ktorýkoľvek iný účastník cestnej premávky. Dalo by sa to jedine v prípade, ak by sa počas odhŕňania snehu konkrétna ulica pre dopravu úplne uzavrela,“ vysvetlil nám M. Mihálik.

To by však polícia na čas padania snehu v Piešťanoch a následného odhŕňania snehu na uliciach so stredovým pruhom musela postaviť dopravnú uzáveru nielen na oboch koncoch vjazdu do ulice, ale aj na každej uličke pripájajúcej sa k nej či výjazde z parkoviska pred bytovkami.

Aj napriek niektorým nespokojným ohlasom sa H. Dupúkaničová chce poďakovať obyvateľom kúpeľného mesta. „I napriek novelizácii zákona o zodpovednosti za starostlivosť o chodníky, na základe ktorej sa už nemusia obyvatelia mesta starať o chodník susediaci s ich nehnuteľnosťou, nám ľudia pomáhali a chodníky odpratávali. A tak aj touto cestou sa chcem všetkým poďakovať za pomoc pri zvládaní snehovej kalamity,“ dodala riaditeľka.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava