Mestský úrad sídli na námestí už 90 rokov

  • História
  • 6. januára 2019, 14:00

Vedeli ste, že mestský úrad Piešťany, predtým obecný úrad či miestny národný výbor, sídli v budove na Námestí SNP už 90 rokov? Budovu dostali piešťanskí mocipáni do užívania 2. januára 1929 ako novopostavenú dvojposchodovú budovu na bývalom Komenského námestí.

Budova  podľa kroniky dlhé roky spĺňala náročné požiadavky administratívno-správneho centra na úrovni mesta. Oficiálne sa v nej začalo úradovať 19. januára 1929. Stavbu projektovali architekti J. Merganc a O. Klimeš, stavala ho firma Vilém Korbelka a spol. Max. Wasservogel.

Obecný úrad mal od roku 1929 v budove obsadené prízemie, ako aj I. poschodie dvornej časti, ktoré bolo pôvodne určené pre múzeum. V suterénu boli dve miestnosti pre obecnú policajnú stráž. Zasadacia sieň, ktorá sa používala k zasadnutiam obecného zastupiteľstva, obecnej rady a komisií sa nachádzala na druhom poschodí budovy.

Pôvodne bol obecný úrad umiestnený v dome na Erdödyho ceste č.1. na takzvanom Hornom konci. „Bola to budova nepatrná a tvorila vlastníctvo panstva Erdödyho. V tejto budove bol umiestnený obecný úrad do roku 1889, kedy bol premiestnený do Dolného konca, do budovy na Štefánikovej ceste č.4. Pozemok patril pôvodne panstvu Erdödymu, ktoré tento začaroval s obcou za pozemok tak zvanú chmelnicu,“ píše sa v kronike mesta.

V roku 1889 na tomto čarovne získanom pozemku postavila obec prízemnú budovu, ktorá stála ako taká do roku 1898, kedy bola prestavaná na budovu jednoposchodovú a vo dvore boli vystavené hospodárske staviská pre tam bývajúceho obecného notára. V roku 1904 bola budova zväčšená. V tejto budove bol obecný úrad umiestnený do roku 1926, kedy sa táto prepustila do vlastníctva justičnej správy a používala sa pre umiestnenie okresného súdu. Predposledným sídlom úradu od roku 1926 do 2. januára 1929 bolo miesto v ulici Mešťanskej v dome Martina Antala. Toto umiestnenie bolo však len prechodné na tú dobu, kým súčasná budova obecného domu bola dohotovená.

Tá aktuálna svojím reprezentačným rázom vynikala z miestnych verejných budov, bola ľahko prístupná a pomohla lokalite sa zlepšiť, keďže predtým tam boli len pozemky hospodársky alebo záhradnícky obrábané. Vybudovali sa nové cesty a Námestie Komenského, dnešné Námestie SNP sa stalo sa strediskom občianskeho života.

(am), zdroj: Kronika mesta Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila