Veselé: S prvým snehom na bažantích kohútov

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Príroda / Spravodajstvo / Región
  • 4. januára 2019, 08:00

S prvým snehom, ktorý pokryl okolité polia vyrazili poľovníci zo združenia Dolinka v sobotu dopoludnia na bažanty. Poľovačka, ktorú si naplánovali na sobotu 15. decembra po okolitých poliach Veselého mala svoje prísne pravidlá. Nechýbal slávnostný nástup na lov, ale i po ňom, trúbenie a tiež zapálenie ohňov na všetky svetové strany a vzdanie úcty bažantím kohútom, ktoré poľovníci ulovili. Sliepočky sa nestrieľali, tie sú zárukou opätovnej reprodukcie.


Prvá zimná poľovačka vo Veselom bola na bažanty. (Autor: mp)

Poľovníci, ktorí ukončili lov spravodlivým rozdelením koristi ešte predtým však zhodnotili poľovačku a poďakovali kolegom za jej bezpečný a hladký priebeh. Členovia PZ Dolinka Veselé každoročne nielen prikrmujú a starajú sa o zver v tomto regióne, ale  upravujú aj jej stavy.  Držia sa prísne Desatora poľovníka.

Na sobotňajšiu poľovačku pozvali aj svojich priateľov a spolu s nimi prežili chvíle nielen s flintou, ale aj bez nej –  na záver ich pohostili chutným gulášom.

Poľovnícke združenie Dolinka  usporadúva aj strelecké súťaže na asfaltové holuby. Súťaže usporadúvajú v športovom areáli, kde členovia PZ vybudovali vlastnú strelnicu na vysokej úrovni, ktorú aj udržujú.

Bažanty u nás žijú v poľnohospodárskej krajine na nížinách a teplých pahorkatinách s dostatkom lesíkov a remízok. Zvlášť obľubujú listnaté lesíky s hustým  krovinatým podrastom, zarastené vlhké brehy potokov a močiarov, kde nachádzajú dostatok živočíšnej potravy.

 

Bažanty nocujú na stromoch a cez deň sa zdržujú v krovinách, hustých trávach a kultúrnych plodinách. Za potravou vychádzajú neskoro ráno a pred večerom. Niekedy sa pasú i cez deň.

Mierne u nich prevažuje rastlinná potrava: zelené časti rastlín, semená a plody. V živočíšnej potrave sú zastúpené larvy, rôzny hmyz, červy, dážďovky, slimáky, žaby, myši a piskory. Okrem toho požierajú piesok a drobné kamienky, ktoré im v žalúdku pomáhajú drviť potravu. V jeseni a najmä v zime ubúda potravy, preto sa musia bažanty prikrmovať.

(vd), foto autor/mp

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava