Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 2. januára 2019, 20:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, v zimných mesiacoch trávime viac času v teple domova než inokedy. Žiaľ, osud sa prejaví v mnohých prípadoch tak, že nie každému toto každodenné pohodlie dopraje.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Ľudia bez domova hľadajú priestor, kde by boli chránení pred zimou. Je to čím ďalej ťažšie, pretože z verejných priestorov ich vyhadzujú, v mnohých zariadeniach sa lavice či stoličky ani nenachádzajú.

Kam s ľuďmi, ktorí sú nútení hľadať každý deň úkryt pred mrazom a snehom? Niekde sú zariadenia charity, ktoré však musia ráno opustiť. Z času na čas, napríklad cez Vianoce, sa nájde niekto, kto ponúkne kapustnicu. Alebo keď je naozaj drsno, tak z obáv, aby nedošlo k najhoršiemu, učiníme veci na krátky čas zadosť. Tak ako vo viacerých sférach nášho života chýba systémové riešenie. Malo by sa stať pre každú obec či mesto záväzné, aby starostlivosť o bezdomovcov bola jednou z ich celoročných činností.

V sobotu 26. januára odznela v koncertnej sieni Bratislavského rozhlasu súťaž mladých džezových kapiel Jazz Start Up. Odborná porota vypočula troch účastníkov finálového večera a vyniesla ortieľ. Pre atraktívnosť tejto správy si výsledky aj s predstavením zúčastnených povieme v nedeľu.

Pred nami je opäť týždeň bohatý na džezové udalosti. Okrem klubových a koncertných aktivít sa chystajú dve ojedinelé udalosti. V Žiline sa 7. februára uskutoční ojedinelý koncert Lukáš Oravec Quartet a Slovak Simfonieta v spolupráci so Štátnym komorným orchestrom Žilina. Odznejú špeciálne zaranžované kompozície lídra projektu a taktiež vážna hudba zaranžovaná pre 21-členný sláčikový orchester a džezový Quintet. Aj v Trnave je už všetko pripravené na Winter Jazz Fest, rozdelený do dvoch termínov – 8. februára a 8. marca. V oboch prípadoch je Rádio Piešťany mediálnym partnerom týchto významných udalostí. Z Trnavy prichádza ešte jedna dobrá správa. Štefan Bugala vydal nový album pod názvom Sagacita a my si ho v budúcej relácii predstavíme. Nečakaná správa prišla z Paríža. V noci na 26. januára zomrel velikán hudby Michel Legrand. Vzdáme hold tomuto hudobnému velikánovi.

Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf