Peter Jančovič: Priebeh zastupiteľstva bol konštruktívny a zrejme aj najkratší za posledné štyri roky

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 2. januára 2019, 10:00

Nový piešťanský primátor Peter Jančovič minulý týždeň absolvoval v novej funkcii svoje prvé pracovné mestské zastupiteľstvo. Program bol rozsiahly, nakoľko posledné plnohodnotné stretnutie poslancov bolo predchádzajúce vedenie mesta schopné zabezpečiť v septembri. Nový primátor tak zdedil množstvo problematiky, ktorú bolo nevyhnutné okamžite riešiť, a tak týždeň po ustanovujúcom zastupiteľstve zvolal prvé pracovné rokovanie tohto volebného obdobia.

Peter Jančovič má za sebou prvé pracovné zastupiteľstvo vo funkcii primátora. (Autor: pror)

Po jeho skončení sme požiadali Petra Jančoviča o zhodnotenie priebehu zastupiteľstva, ktoré ako primátor prvýkrát viedol, ale aby nám aj zodpovedal na otázky, akým smerom sa radnica pod jeho vedením bude uberať.

Práve sa skončilo vaše prvé zastupiteľstvo vo funkcii primátora, zhodnotíte jeho priebeh?

Bolo pracovné a pragmatické. Príspevky poslancov v rámci diskusie boli k preberaným oblastiam a konštruktívne. A aj napriek rozsiahlemu programu bolo zastupiteľstvo vďaka vecnej atmosfére zrejme najkratšie za posledné štyri roky. Som presvedčený, že takáto spolupráca s poslancami bude panovať aj najbližšie roky.

Máte za sebou prvý týždeň vo funkcii. Aký bol?

Bol hlavne hektický. Od predchádzajúceho vedenia radnice sme mali pripravený neželaný darček v podobe mestského zastupiteľstva s bodmi programu, ktoré sa museli prerokovať ešte v tomto roku. Celý týždeň sme sedeli nad materiálmi a prechádzali ich spolu so zamestnancami radnice. Na regulárne prevzatie funkcií a oboznamovanie sa s chodom úradu nám ani neostal čas.

Máte už jasno v novej organizačnej štruktúre mestského úradu?

Jasno máme, ale počkáme s tým do doby nástupu novej prednostky Denisy Bartošovej.

Pripravujete aj nejaké zmeny v orgánoch bytového podniku? Valné zhromaždenie, dozornú radu, riaditeľa?

Najprv si potrebujeme nechať urobiť právnu analýzu, ako je to s valným zhromaždením. Či je naozaj nevyhnutné, aby jeho jediným členom bol len primátor, ako to tvrdil môj predchodca. Následne vyriešime zloženie dozornej rady a nevylučujem ani ďalšie personálne zmeny.

V návrhu mestského rozpočtu na rok 2019 bol štvormiliónový úver na plaváreň. Začne sa stavať podľa hotového projektu, prípadne aká je vaša predstava ako ďalej s plavárňou?

Ako ste mohli vidieť pri schvaľovaní rozpočtu na rok 2019, spolu s poslancami sme sa zhodli na tom, že úver v objeme, ako ho naplánovalo predchádzajúce vedenie mesta, sa zatiaľ nebude brať. Zároveň chcem ubezpečiť všetkých, že to neznamená, že nejdeme stavať plaváreň. Preto sme v rozpočte vyčlenili financie na pokračovanie v projektovej dokumentácii. Projekt potrebujeme upraviť.

Služby mesta Piešťany dostali na svoj chod zhruba o 100-tisíc eur menej, ale v zmysle zmeny zákona im pribudli desiatky kilometrov chodníkov, o ktoré sa musia starať. Považujete rozpočet organizácie za postačujúci?

Nie je postačujúci a všetci si to uvedomujeme. Ako som aj v rámci zastupiteľstva povedal, v prvom štvrťroku 2019 sa vrátime späť k rozpočtu aj v rámci zastupiteľstva a veľa vecí je nutné prehodnotiť.

Rekonštrukcia Rastislavovej ulice pôsobí dosť rozpačito. Hlavne oranžovo-biele stĺpiky, ktoré sa tam objavili ako zábrana proti parkovaniu. Aj obnova chodníkov je zvláštna. Časť je nová, časť ostala v pôvodnom stave. Rekonštruovať túto ulicu bol vlastne váš návrh. To, ako vyzerá, sa zhoduje s vašou predstavou o jej rekonštrukcii?

Priznám sa, že v pracovnom nasadení pri príprave zastupiteľstva som sa tam ešte nebol pozrieť. Čo sa týka tých stĺpikov, vydal som pokyn zodpovednej pracovníčke, aby ich umiestnenie prehodnotila s projektantom. Zvyšok sa pokúsim vyriešiť v nasledujúcich dňoch.

Bude sa Štúrova ulica rekonštruovať podľa schváleného stavebného povolenia alebo máte nejaký iný nápad?

Prvé, čo urobíme, je, že vyvoláme verejnú diskusiu. Akú formu zvolíme, ešte neviem. Ale v rámci diskusie určite dostanú priestor na vysvetľovanie obyvateľom aj odborníci. Ja sám som zmýšľaním „zelený“, preto projekt určite zrealizujeme tak, aby bol čo najohľaduplnejší k prírode.

Aká je vaša predstava o fungovaní Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany, do ktorej mesto prispieva spomedzi jej členov najväčším objemom financií? Z rozpočtu ide do nej na budúci rok 100-tisíc eur. Aké projekty chcete za tieto peniaze realizovať?

Najprv sa stretnem s výkonným riaditeľom, aby mi doložil plán činnosti na rok 2019. Zatiaľ som ho nevidel. Zároveň nás v blízkej dobe čaká valné zhromaždenie, kde sa s ostatnými členmi dohodneme, čo s rezortom ďalej.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel