Boli sme stvorení pomáhať blížnemu, keď to nedokážeme, aspoň neubližujme

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Spravodajstvo
  • 1. januára 2019, 09:00

Milí čitatelia, rok 2019 nám už zavítal a my sa nestíhame spamätať ako rýchlo beží čas. Pripravovali sme sa na prežitie krásnych Vianoc a zrazu je už po všetkom. Rok 2019 začína a povinnosti na nás čakajú.


Mgr. Dana Murínová Evanjelická a. v. farárka vo Vrbovom (Autor: Viera Dusíková)

Stihli sme si niečo zaželať, mať nejakú predstavu o novom roku, ktorý vítame? Chceli by sme, aby sa nám niečo vysnívané splnilo? Ak ešte snívame a máme rôzne želania, tak sme na tom dobre. Otázkou je, či naše sny sú správne a súvisia s Božou vôľou. Aby boli naše dni požehnané, skúsme sa zastaviť na chvíľu, nájsť si trochu času na modlitbu a na Pána Boha. Zastavme sa, aby sme sa nerútili do záhuby.

Hľadajme svetlo v nás. Autor fotky: Petra Cmarková Breče

Nedajme si zobrať čas, ktorý máme stráviť s Pánom Bohom a so svojou rodinou. Mnohokrát si ani neuvedomujeme, aké je pre nás dôležité sa zastaviť, ale snažíme sa len o zabezpečenie ľudských potrieb a zabúdame na potreby našej duše. Keď naše telo má všetkého až prebytok, naša duša plače.

Uvažujme o svojom živote, jeho smerovaní, o tom, čo je v ňom Bohu milé a čo sa Mu protiví. Zbytočne si dokážeme všetko zabezpečiť(domy, veľké autá, mnoho peňazí, najmodernejšiu techniku atď…), ak toto všetko nám neuspokojí dušu a nemáme večné hodnoty ako lásku, pokoj, pokoru či úctu. Kniha prísloví v 15.kap. 17.verši nám hovorí: „Lepšie je jedlo zo zeleniny s láskou ako vykŕmený vôl s nenávisťou.“ Aká veľká pravda, ktorú si nevšímame, stojíme len o to, aby sme všetko mali pre časný život. Nie je zlé všetko mať, pokiaľ nás to nepohltí tak, že strácame večné hodnoty. Veľké majetky kazia charakter človeka. Koľkokrát sme si povedali, že by sme urobili to či ono, keby sme mali mnoho peňazí, ale aj mnoho mať je veľkou skúškou, v ktorej nie každý obstojí. Keď bude naša viera kolísať, zamyslime sa čo nám hovorí text: „lepšie je jedlo zo zeleniny s láskou ako vykŕmený vôl s nenávisťou.“ Zbytočne máme všetko, keď nemáme sa s kým o to podeliť alebo nevieme si to užívať striedmo a s pokojom. Prečo to píšem na Nový rok? Aby nás nepohltila lakomosť a honba za majetkami. To platí aj pre mňa a aj pre všetkých nás.

Nikto z nás nevie, čo prinesú dni, týždne a mesiace nového roku 2019. Všetci však smieme prosiť o to, aby sme ho prežili v Božej blízkosti nezabúdajúc, že všetci sme Božie deti a že každého si máme vážiť koho stretneme a neponižovať nikoho. Tiež nezabúdajme na ľudskosť, veď sme korunou tvorstva.

Tiež všetkým prajem, aby sme pamätali na to, že sme boli stvorení pomáhať blížnemu a keď to nevieme alebo nedokážeme, tak aspoň nikomu neubližujme. Každý z nás má tu svoje miesto na tomto svete a nemusíme závidieť, či nenávidieť. Nenechávajme sa ponižovať nikým a ničím len preto, že niekto je nešťastný a potrebuje si takto kompenzovať svoje komplexy.

Vstúpme do nového roku s hrdosťou, že sme Božie deti pamätajúc, že niekedy menej s úctou, pokorou a láskou je viac ako veľa s hádkami, klamstvom, podvodmi a lakomstvom.

Mgr. Dana Murínová

Evanjelická a. v. farárka vo Vrbovom

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín