Vežu Katarínky sprístupnia výnimočne aj v zime

  • Kultúra a spoločnosť / Kraj / Spravodajstvo
  • 31. decembra 2018, 18:00

Vežu bývalého Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach výnimočne otvoria pre návštevníkov aj v zime. Stane sa tak v nedeľu 6. januára 2019, vyhliadková veža bude sprístupnená od 10.00 do 15.00 h. Trojkráľový výstup bude zimnou premiéru, vyhliadková veža býva bežne otvorená len v lete.


Veža bývalého Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach bola doteraz otvorená len v lete. (Autor: archív PT)

Vežu v zrúcaninách bývalého kostola a kláštora, známeho pod názvom Katarínka, po rokoch prác prvýkrát otvorili v lete minulého roku. Turisti ju mohli navštevovať aj v tomto roku, ale opäť len v letných mesiacoch. V zime si záujemcovia zatiaľ nemohli vychutnať výhľad z tridsať metrovej výšky do širokého okolia, Trojkráľový výstup bude zimnou premiérou. Vyhliadková veža však bude otvorená len v prípade vhodného počasia.

Na vežu od jej otvorenia v júli 2017 vystúpili už tisícky ľudí, najviac vždy počas letných prázdnin. Veži pred rokmi hrozilo, že sa zrúti. Dobrovoľníci ju v roku 2005 staticky zabezpečili, potom pracovali na tom, aby bolo možné na ňu vystúpiť. Ručne kresali dubové trámy, hobľovali dosky a jednotlivé podlažia postavili tak, ako boli umiestnené v minulosti. Občianske združenie Katarínka získalo len nedávno práve za vyhliadkovú vežu ocenenie Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2017.

Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. Samotná veža však bola ku kostolu pristavaná približne o sto rokov neskôr. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť, postupne sa začal meniť na ruiny.

(sita)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel