Zlatý vrch ich privítal chladne – ale len počasím

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 29. decembra 2018, 18:00

Na Štefana kroky vyznávačov turistiky privítal starý dobrý Zlatý vrch nad obcou Banka. Nesklamal. Zima tam bola, hoci len vo výške niečo cez 450 metrov nad morom, ako na severnom póle. Ale to neprekážalo ani dobrej nálade podporenej pálenkou, plápolajúcim ohníkom a vianočnými cukrovinkami. Tie priniesli v malých dózičkách gazdinky. Chlapi to istili klobásou, slaninou, slivovicou, jabĺčkovicou či hruškovicou.


Od Piešťan na Zlatý vrch sa vybrala partia Piešťancov, na Banke k nim pribudli ďalší parťáci. (Autor: vd)

Z Piešťan od barlolámača sa cez Kúpeľný ostrov, Dominku a Banku hore do hôr vybrala skupinka turistov z KST Bezovec a tiež priaznivcov tohto turistického klubu. Po ceste viedli reči o príprave Silvestrovského výstupu na Marhát a o tom, ako by im padlo vhod, keby sa im prihlásili dobrovoľníci, aby ďalšie z úspešných podujatí malo šmrnc a zázemie.

Tu sa poznal každý s každým a bolo jednoducho dobre.

V poradí už 47. výstup až k rozhľadni zrejme aj s muzikou Bandy zlého Vojta, opečenou slaninou, špekáčikmi či inými dobrotami v Hostinci pod Marhátom je zárukou zdravého ukončenia starého a privítaním nového roka. Stačí si obuť pevnejšie topánky, teplo sa obliecť a nahovoriť aj parťákov.

Tu sa viedli rozhovory aj o Marháte…Pôjdete aj vy?
Stolovanie ako sa patrí – už tradične v réžii obyvateľov obce Banka.
Čaj v termoske rozháňal zimu.
Špekáčiky a slanina rozvoniavali…
Pod Zlatým vrchom bol sneh a len asi sto metrov nižšie už len lístie pod nohami.
Turisti sa ponáhľajú aby im neušli otužilci.
Po kafíčku v kantíne, kde si bolo treba oškrabať blato z topánok sa turisti zapojili do davu divákov, ktorý pod Magnóliou sledoval otužilcov vo Váhu.

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav