Sladkosti podľa cukrárky z Očkova – Košíčky s pusinkou
Cesto:
300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, kôra z 1/2 citróna, 1 čajová lyžička kypriaceho prášku bez fosfátu, 1 žĺtok
Zo všetkých surovín si vypracujeme cesto a dáme minimálne na polhodinu do chladničky. Pripravíme si formičky na košíčky, klasické plechové. Prestrekneme ich jemne s olejom v spreji, aby sa nám lepšie po upečení vyberali. Potom si odoberieme kúsok z cesta a pomocou palcov natláčame cesto do formičky, aby nám zostal krásny košík nie príliš tenký. Pečieme na 180 stupňoch 12 minút. Po upečení košíčky ihneď vyberáme z formičiek.
Náplň – lemon curd:
šťava z 2 citrónov, 160 g kryštálového cukru, 115 g masla, 2 vajcia, nastrúhaná kôra z citróna
Maslo a cukor si rozpustíme v miske vo vodnom kúpeli, potom pridáme šťavu a kôru z citróna a nakoniec vajíčka. Počas stáleho miešania nám vznikne hustý krém, ktorý necháme vychladnúť.
Pusinky:
3 bielky, 180 g kryštálového cukru, 1/2 čajovej lyžičky vínneho octu
Z bielkov a cukru hneď od začiatku šľaháme spolu sneh. Keď je krásne tuhý a lesklý, zašľaháme vínny ocot. Zmes si dáme do vrecúška s hladkou špičkou a striekame na plech s papierom na pečenie pusinky veľké, ako máme košíky.
Upečené košíčky naplníme riadnou dávkou lemon curd a prikryjeme pusinkou.
(pror)