Sladkosti podľa cukrárky z Očkova – Mini Pavlovej tortičky
Janka Zemková sa venuje pečeniu koláčov a tort ako svojmu koníčku už niekoľko rokov a vyhlásenou cukrárkou je nielen v Očkove, ale i v okolí. A tak sme u nej zisťovali, aké sladkosti majú ľudia v obľube i počas osláv nového roka.

V dnešnej dobe ľudia radi experimentujú a skúšajú nové chute, ale pri vianočných koláčikoch sa podľa Janky Zemkovej radi vracajú k tradičným chutiam, ktoré jedávali ako malé deti, čím si vraj radi pripomínajú detstvo. Cukrárka nám zároveň prezradila niekoľko moderných receptov na cukrovinky, ktoré by sa mohli stať spestrením sviatočných stolov domácich gazdiniek.
Mini Pavlovej tortičky
Cesto – základ:
4 bielky izbovej teploty, 130 g práškového cukru, 1/2 polievkovej lyžice zlatého klasu, 1 čajová lyžička octu, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Rúru zapneme na funkciu ventilátor a predhrejeme na 150 stupňov. Začneme šľahať bielka v robote alebo pomocou mixéra. Keď začnú tuhnúť, začneme pridávať práškový cukor, vždy iba dve polievkové lyžice, a zašľaháme. Vyšľaháme tuhý sneh. Ostatné suroviny pridávame po jednej a vždy premiešame, ale iba špachtľou, už nemixujeme.
Na plech si dáme papier na pečenie. Vyšľahané bielky dáme do cukrárskeho vrecúška s ozdobnou špičkou a striekame kolieska, na ktorých po okraji spravíme ešte jedno koliesko. Vznikne nám ako keby hniezdo, do ktorého budeme dávať po upečení krém. Plech s mini Pavlovej tortičkami vložíme do rúry, kde sme znížili teplotu na 110 stupňov Celzia a pečieme asi jeden a pol hodiny. Po vychladnutí tortičky plníme krémom, ktorý si tiež dáme do cukrárskeho vrecka, ozdobíme čerstvým ovocím a lístočkom mäty.
Krém:
250 ml šľahačkovej smotany 33 %, 250 g mascarpone
Šľahačku si dáme do misky a šľaháme. Keď nám začne tuhnúť, pridáme mascarpone a vyšľaháme do jemného krému.
(pror)