Seminár Športom k zdraviu

  • Šport / Ostatné športy
  • 27. decembra 2018, 17:40

V Mestskom kultúrnom stredisku v Piešťanoch sa začiatkom decembra konal druhý odborný seminár, ktorý opäť organizovala Asociácia športových klubov Piešťany (AŠK PN). Predmetom diskusie a prednášok bola téma fyzioterapie, rehabilitácie, kompenzačných cvičení a správnej životosprávy.

Predmetom prednášok bola téma fyzioterapie, rehabilitácie, kompenzačných cvičení a správnej životosprávy. © archív AŠK PN

Význam fyzioterapie v živote mladého športovca predstavil fyzioterapeut Daniel Korec. Zameral sa najmä na charakteristiku pohybovej stránky detí v dnešnej dobe a jej porovnanie s minulosťou. Prítomných tiež oboznámil s problematikou svalových dysbalancií a zlého držania tela, vrátane najčastejších príčin ich vzniku. Dôležitou súčasťou života športovca by mali byť kompenzačné cvičenia a strečing.

Nasledovala prednáška Michaely Hluchovej, v ktorej sa zamerala na jednu z mnohých možností kompenzačných cvičení. Tiež potvrdila slová D. Koreca, že problematika vplyvu záťaže v športe na správne držanie tela a na vznik svalových dysbalancií je známa. Následky veľkého preťaženia športovcov sú, žiaľ, častým problémom, ktoré majú výrazný vplyv na zdravie, ale aj výkonnosť športovcov.

Prevencia zranení a kompenzácia je jednou z primárnych úloh športovej biomechaniky. Cielené posilnenie svalov, ktoré vytvárajú svalový korzet, a vhodná technika pohybu pomáhajú správnym pohybovým vzorcom, a tým sa znižuje výskyt zranení. Metóda SM-Systém rešpektuje základy fyziologického pohybu na princípe recipročnej inhibície. Zahŕňa posilňovanie oslabených svalov, natiahnutie skrátených svalov, vyrovnané – centrované držanie tela a koordináciu pohybu v priestore.

SM-Systém predstavuje spojenie prevencie aj rehabilitácie, preto je zaujímavou alternatívou k zaradeniu do telovýchovnej praxe. Na záver prvého bloku predstavil význam výživových doplnkov Martin Minárech. Tie nie sú v dnešnej dobe len témou dospelých a profesionálnych športovcov. Každý nadaný mladý športovec, ktorý chce podávať dokonalé výkony, by mal o nich niečo vedieť. Pokiaľ sú športovci veľmi mladí, je vhodné, aby ich rodičia, ale i tréneri mali jasno v tom, čo organizmus vyžaduje, aby podal ten najlepší výkon.

Po bloku prednášok nasledovala panelová diskusia. „Veľmi nás teší účasť a záujem rodičov, ale i trénerov a funkcionárov o tento typ diskusie. Semináre budú pokračovať aj v budúcom roku, už 21. januára sa uskutoční diskusia s bývalými športovcami na tému Čo mi šport dal a čo vzal. Pozvali sme viacero osobností – Dušana Mila, Martu Brliťovú (Páleníkovú), súrodencov Róberta a Marcelu Erbanovcov, Martinu Hrdinovú, primátora Petra Jančoviča a Libora Charfreitaga. Diskusný večer bude moderovať moderátor RTVS Andrej Bartaloš,“ uviedol Peter Bohuš z AŠK PN.

(ts)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav