Opatance s cibuľkou
Potrebujeme: 2 kg polohrubej múky, 2 vrecká pšena, vodu, soľ, cibuľu, masť
Postup: Do veľkej misy vysypeme múku, prisolíme, prilejeme vodu. Vymiesime si ani príliš mäkké, ani tvrdé cesto. Budeme ho šúľať a variť. To znamená – nesmie sa lepiť a nemalo by byť tvrdé, aby sme ho nešúľali do zblbnutia. Do stredne veľkého hrnca dáme variť osolenú vodu.
Ak sa príde veľmi dobrá kamarátka vyplakať, z ľútosti jej ulejeme deci vína, a aby slzy neboli zbytočné, dáme jej očistiť cibuľu a, samozrejme, aj nakrájať na úhľadné kocôčky. Aj si pokecáme, aj vypijeme, aj robota bude hotová. Do tej istej misy od cesta (netreba ju umývať, zbytočný prepych) vysypeme uvarené pšeno.
Cesto uderíme na väčšiu dosku a snažíme sa ho krájať na pásiky. Pozveme k stolu všetky voľné ruky, čo v dome nájdeme, a šúľame a šúľame. Jeden pár rúk môže medzitým krájať úhľadné asi 1,5-centimetrové kúsky. V konečnom dôsledku však na veľkosti nezáleží. Podstatné je, aby boli šúľančeky približne rovnakej veľkosti. Dáme si pražiť cibuľku a zároveň medzi iným šúľančeky v primeranom množstve ovárame vo vriacej vode tak dlho, až nám vyplávajú navrch. Trvá to pol až jednu minútu. Šúľančeky ozdobíme usmaženou cibuľkou.
(vd)