Šúľance nemusia byť iba makové

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. decembra 2018, 16:00

Potrebujeme: 1000 g zemiakov, 320 g hrubej múky, 1 vajce, soľ, maslo, práškový alebo karamelový cukor, mak, orechy, kakao alebo nutela

Postup: Najskôr si uvaríme zemiaky v šupke – do hrnca môžeme dať jednu polievkovú lyžicu soli a pol lyžice rasce. Uvarené sú až vtedy, keď do nich ide zľahka vidlička. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame na mrkvovom struháku, aby boli jemné. Pridáme vajce, pol čajovej lyžičky soli a vypracujeme cesto. Z neho vytvarujeme dlhšie valčeky hrubé asi dva centimetre. Postupne budeme odkrajovať asi centimeter dlhé kúsky, ktoré ručne ušúľame na troj- až štvorcentimetrové šuľky. Šúľance si najskôr poukladáme do misky a potom ich vhodíme do vriacej vody. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové.

Šúľance posypeme mletým makom alebo orechmi, ku ktorým pridáme skaramelizovaný jemný cukor. Poslúži aj práškový. Na záver každú porciu polejeme rozpusteným maslom. Ak máte radi kakao, nutelu alebo čokoládu, fantázii sa medze nekladú. Posypať si ich môžete hocičím – aj tvarohom. A keď ich chcete naslano, tak so syrom, s kečupom či s opraženou slaninkou.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel