Zimná údržba ciest a chodníkov s novinkami

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 23. decembra 2018, 10:00

Zima sa už definitívne hlási o slovo, snehová pokrývka sa objavila aj na cestách nášho regiónu. Ako každý rok si kladieme otázku: Keď „perinbabka“ naplno vypustí sneh zo svojej periny, budú cestári pripravení? V Piešťanoch sa o zjazdnosť ciest starajú dokonca tri od seba nezávislé organizácie.

Dôsledky zimy na cestách pomáha znižovať aj technika menších rozmerov. (Autor: pror)

O cesty prvej triedy, ktorými sú Žilinská a Bratislavská, sa starajú štátni cestári. O cestu druhej triedy, ktorá vedie od obce Banka cez Krajinský most až na výpadovku na Vrbové, ale aj cestu tretej triedy, ktorou je Kláštorská ulica, sa starajú cestári Trnavského samosprávneho kraja.

Zvyšné cesty, ale aj chodníky v meste a v mestskej časti Kocurice, majú na starosti Služby mesta Piešťany (SMP), ktoré sú organizáciou financovanou z mestského rozpočtu.

Situáciu so zimnou údržbou v Piešťanoch komplikuje aj fakt, že sa tu nachádzajú zdroje podzemnej liečivej vody a niektoré časti mesta sú zaradené dokonca do prvého pásma s najväčším stupňom ochrany podzemných vôd. V takomto pásme je zakázané používať akýkoľvek chemický posypový materiál.

Ide o samotné centrum, do ktorého patria napríklad cesty a chodníky na Nitrianskej, Nálepkovej či Winterovej ulici. V pásme prvého stupňa ochrany podzemných vôd pre zmiernenie následkov sneženia či poľadovice sa môže používať len inertný posypový materiál. Tým je kamenná drť s frakciou 4 až 8 milimetrov s minimom zimnej účinnosti, ale maximom jarnej prašnosti.

Do minulej zimy sa tento málo funkčný materiál používal aj vo zvyšku územia mesta, ktoré patrí do druhého pásma ochrany podzemných vôd. Za tri zimné mesiace tak skončilo v uliciach 250 až 500 ton tohto prašného materiálu a i tak sa cestári kritike nevyhli. V zime sa šmýkalo a na jar museli tony kamienkov pozametať. Charakteristické piešťanské parkovanie áut pozdĺž ciest a chodníkov navyše komplikuje cestárom odhŕňanie snehu, ale i jarné zametanie zimného posypu.

Piešťany sa čiastočnej zmeny predsa dočkali. Už počas tejto zimnej sezóny bude posyp robený aj technológiou za pomoci Solmagu. Solmag S zmiešaný s drobnými kamienkami či pieskom môžu SMP používať na zimnú údržbu aj v druhom pásme ochrany podzemných vôd. Solmag je na rozdiel od klasickej cestárskej soli ohľaduplný k prírode a pri roztápaní snehu či ľadu na ceste či chodníku niekoľkonásobne účinnejší. To by mohlo následky sneženia či poľadovice znižovať výraznejšie, ako to bolo doposiaľ. O koľko ton menej prašného kameniva a o koľko viac zjazdných chodníkov a ciest nás čaká, ukážu už najbližšie mesiace.

Činnosť pri údržbe chodníkov SMP tiež skompilovalo zrušenie ustanovení zákona, na základe ktorých museli vlastníci nehnuteľností susediacich s mestskými chodníkmi tieto udržiavať v čistote a odpratávať z nich sneh. A tak bez toho, že by mesto vybudovalo čo i len jeden meter nového chodníka, do starostlivosti SMP pribudli desiatky kilometrov chodníkov, o čistotu ktorých sa doposiaľ povinne starali obyvatelia.

Paradoxom však je, že kilometre chodníkov SMP pribudli, avšak v plánovanom rozpočte na rok 2019 im radnica na chod vyčlenila o 121-tisíc eur menej ako v roku 2018.

My všetci by sme však nemali zabúdať na jednu zásadnú vec. Zimnou údržbou ciest a chodníkov sa rozumie znižovanie následkov zimy, nie vytváranie schodnosti či zjazdnosti ako v lete. A čím je sneženie či tvorenie námrazy intenzívnejšie, tým je znižovanie jej dôsledkov kapacitne, ale i technicky pre SMP zložitejšie.

Mohli by sme síce od nich žiadať napríklad jedného cestára a jeden strojový odhŕňač na jednu ulicu s 24-hodinovou službou, ktorý by pobehoval hore dole ulicou, len čo sa prvé vločky znesú z oblohy, lenže to by im tie dva milióny eur, ktoré majú z mestskej pokladni vyčlenené na celý rok, postačovali akurát tak na pár týždňov zimnej údržby.

Preto platí zásada: Prispôsobiť obuv svoju, ale i automobilovú zimným podmienkam. Dámske topánky na ihličkových podpätkoch či pánske tanečné poltopánky sú pre chôdzu na zasnežených či zľadovatených chodníkoch rovnako nebezpečné ako na ceste s obdobným povrchom jazda na letných pneumatikách.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav