V Krakovanoch bilancovali aj darovali krv

  • Spravodajstvo / Región
  • 23. decembra 2018, 16:00

Už po šestnástykrát sa do Krakovian zišli bezpríspevkoví darcovia krvi, aby odovzdali najvzácnejšiu tekutinu na akcii s názvom Vianočná kvapka krvi.

O týždeň neskôr - na Luciu - sa konala Vianočná kvapka krvi. Medzi piatimi prvodarcami bola aj Barbora Rusnáčeková z Krakovian. © Ladislav Žitňanský

Vo štvrtok 13. decembra, na Luciu, stál pred kultúrnym domom zaparkovaný automobil Národnej transfúznej jednotky. Vo vnútri „kulturáku“ domáci členovia Slovenského Červeného kríža (SČK) vítali kolegov z Vrbového, Drahoviec, Piešťan, Nižnej a okolitých obcí. Krv v ten deň darovalo 65 ľudí, medzi nimi piati prvodacovia.

Aby nabrali inšpiráciu a skrátili darcom čakanie a aby na vlastné oči videli, ako darovanie krvi prebieha a čo tomuto aktu predchádza, prišli do kultúrneho domu v sprievode učiteliek aj žiaci z miestnej základnej školy. Gazdinky varili guláš, ponúkali vianočné koláčiky a to všetko spolu s nápojmi podávali ľuďom, ktorí už vianočnú kvapku odovzdali. Školáci im k tomu zarecitovali a zanôtili pásmo inšpirované tradíciami Lucie i prichádzajúcich Vianoc.

V Pivárni u Notára bol najskôr spoločenský večer darcov krvi.

Ako zhodnotila akciu šéfka SČK v Krakovanoch? „Som veľmi šťastná, že sem prišlo toľko ľudí, že darovali to najvzácnejšie, čo človek môže zo seba odovzdať. Medzi 65 darcami bolo aj päť prvodarcov, ich odvahu si veľmi cením. Prajem všetkým bezpríspevkovým darcom pokojné prežitie vianočných sviatkov a radosť v rodinách. My sme sa s mnohými už minulý týždeň stretli na slávnostnej vianočnej hodnotiacej schôdzi. Večer darcov sme strávili v miestnej reštaurácii u Notára. V našej obci sa snažíme zaujímavou formou zapojiť do aktivít aj škôlkarov či školákov. Aj dnes tu boli školáci, aby videli, zažili a nebáli sa darcovstva,“ uviedla Elena Krestová.

Mimochodom, aj miestny fotograf a niekdajší piešťanský opravár hodiniek Ladislav Žitňanský je dôkazom toho, že krv je možné darovať i vo vyššom veku. Má za sebou už 80 odberov, čím sa stal diamantovým darcom krvi.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela